V Davosu a Svatém Mořici konečně začala lyžařská sezóna

Více než metr sněhu během jediné noci. Právě to čekala švýcarská zimní střediska, aby konečně mohla zahájit lyžařskou sezónu naplno. Upravené sjezdové a běžecké trati nejsou zdaleka vše, nač se švýcarští hoteliéři snaží turisty nalákat. A co tedy vlastně nabízejí v jedněch z nejznámějších středisek - Davosu a Svatém Mořici?

Příští zastávka Svatý Mořic. Vlak zastavuje snad v nejvyhlášenějším lyžařském centru. V turistickém průvodci se píše, že tu bývá slunečno 322 dní v roce. Bohužel zrovna ten dnešní den je výjimkou. Z obloky padají trakaře, není vidět na metr.

Svatý Mořic

Právě stojím ve výšce 2653 metrů. Je začátek prosince, ale sněhu je tu poskrovnu. Většina lanovek tak stále ještě není v provozu.


Zvětšit mapu: autem do Davosu a Svatého Mořice

"Obvykle je tu sníh už od října do konce května, zima tu bývá dlouhá. Letos je vše jinak," stěžuje si mi jedna z místních pod známým střediskem Arosa. O den později však přichází sněhová vánice, během noci napadne přes metr sněhu.

"A na tomto jezeře hrávají v zimě Angličané pólo," říká mi Sara Rollof z místní turistické kanceláře. Turisté z britských ostrovů byli prvními, kdo objevil Svatý Mořic pro zimní sporty. Před více než 100 lety. Jejich vliv se tu nezapře. Kromě póla se tu hraje kriket i zimní koňské dostihy.

Proto tu letos už 125. rokem funguje privátní klub Cresta Run, jehož členy jsou právě povětšinou Britové a dodnes mohou být jeho členy jen muži, dámy mají vstup do klubu i v 21. století zakázán.

Svatý Mořic je vyhledávaný evropskou smetánkou. Letos se tu například oženil Boris Becker. Zalyžovat si sem jezdí evropští aristokraté i hollywoodské hvězdy. Hlavní třídu ve Svatém Mořici zdobí stejně luxusní butiky jako na 5. avenue v New Yorku. Svatý Mořic má kouzelnou polohu, je však vhodný jako dovolenkový cíl pro běžné smrtelníky?


Zobrazit lyžařské středisko St. Moritz na větší mapě

Kdo hledá životní styl, pro toho je Sv. Mořic správným cílem, a jinak stačí přejet 2,5 kilometru do Pontresiny, Celeriny, a najde tam běžné lyžařské středisko, ovšem s dokonalou infrastrukturou stejně jako tady. "Navíc i ve Svatém Mořici máme mládežnickou ubytovnu, dvou- až tříhvězdičkové hotely, takže není pravda, že bychom byli místem jen pro bohatou klientelu," tvrdí Sara Rollof. Ceny hotelů i zimních passů se dají snadno dohledat na internetu.

"Máme velmi dobrou nabídku i pro ty, kteří nechtějí na sjezdovky. Je tu k dispozici 200 kilometrů běžeckých tratí, 150 kilometrů tras pro zimní vandrování - ať už na sněžnicích nebo jen tak, sáňkařské dráhy, kde se dá jezdit i večer za umělého osvětlení, a pak celou řadu wellness programů," popisuje mi aktuální nabídku ve Svatém Mořici Sara Rollof.

Ve středisku narážím například i na největší whisky bar na světě. "Můžete si vybrat z 2500 druhů whisky. Díky tomu jsme se dostali i do Guinnessovy knihy rekordů. A na výběr tu je například whisky z Indie i z Čech," chlubí se majitel baru Claudio Bernasconi.

Davos

Právě jsem v Davosu. Rolby během jediného dne upravily tratě a nažhavení lyžaři se vydávají na běžky. "Jsem tu už 14 dní, byla tu trochu nuda," svěřuje se mi svěží sedmdesátník. Trasy tu jsou moc pěkné, nejsou nijak těžké. Když se vydáte v tomto směru, je to pěkný okruh," říká mi jeho kolega.

Ani ubytování není nejlevnější. Tříhvězdičkový hotel pod 100 franků v sezóně neseženete. Naopak služby jsou na prvotřídní úrovni. A pro turisty se tu snaží najít stále další druhy zábavy.

A pokud byste náhodou neměli s běžkami zkušenosti, nevadí, v Davosu si můžete vybrat hned z několika lyžařských škol. Jen musíte být připraveni na to, že ceny jsou o poznání vyšší než u nás. Jedna lekce vyjde kolem 90 švýcarských franků.

Času nemám nazbyt, tak se vydám alespoň na krátkou obchůzku mondénním zimním střediskem.


Zobrazit lyžařské středisko Davos na větší mapě
autor: kls
Spustit audio