Zapomenutý slovenský vynálezce

Jedlikův elektromotor, Jedlikovo dynamo nebo Jedlikova lahev na sodovku. Tato slovní spojeni asi nikomu nic neříkají. Ovšem v malé vesničce Zemné u Dunajské Stredy je znají všichni. Tady se narodil zapomenutý vynálezce Štefan Anián Jedlik. Navíc ani na Slovensku Jedlika skoro nikdo nezná, protože jako každý uherský učenec v 19. století publikoval převážně maďarsky.

Mechanismus na výrobu sodovky byl jediný vynález, který našel praktické uplatnění ještě za života Aniána Jedlika. I jeho malé muzeum v rodné vísce je plné sodovkových lahví. Exponáty pyšně ukazuje starosta János Bób: "V tehdejší Bratislavě založil vůbec první továrnu na výrobu sodovky v Uhersku."

Muzeum nedoceněného vynálezce je součástí obecní knihovny. Na stěně visí Jedlikova podobizna a pod ní první originální modely elektromotoru a dynama, na kterých si starosta velmi zakládá. "Přednášel v Budapešti a tam na to přišel. Šest let před Siemensem! Předběhnul všechny," říká pyšně starosta.

Jedlikův osud trochu připomíná českého vynálezce Františka Křižíka, který se také proslavil především na rodné hroudě a nakonec se stáhl do ústraní. Starosta Bób českého vynálezce nezná, proto mířím do základní školy za učitelem fyziky Kolomanem Balogem. Ten by snad Křižíka mohl znát. "Křižík? To jsem nikdy neslyšel. Ten určitě není tak světoznámý jako Jedlik," dumá učitel.

Pamětní desky věnované Štefanu Aniánu Jedlikovi

Fyzikáře jsem však zjevně zaujal, a tak slíbil, že si Křižíkovy objevy prostuduje a bude šířit osvětu mezi žactvem. Ovšem jeho jedničkou zůstává uherský učenec Anián Jedlik. Náš rozhovor poslouchá ředitelka školy Helena Lukácsová a se smíchem ho utíná nesmrtelnou větou: "Dokud člověk žije, tak ho neuznají. To musí zemřít."

Všichni vynálezci a vizionáři to měli svého času složité. Anián Jedlik má na svém kontě 86 vynálezů, ale protože žil v Uhersku, kde v 19. století nebyl ani patentový úřad, prorážel jen těžko. Starosta Bób pokyvuje souhlasně hlavou: "Neměl takové hospodářské zázemí jako v té době vědci v Německu nebo Anglii. Proto ho kromě Maďarů nikdo nezná."

Maďarská akademie věd nazvala jednu z prestižních cen za fyziku Jedlikova cena. Na Slovensku nese jeho jméno pár škol a malé muzeum. Obyvatelé jsou však na rodáka patřičně hrdí, stejně jako lidé v Plánici na Klatovsku, kde se narodil a kde má stejně malé muzeum František Křižík. Těžko posoudit, kdo z těchto dvou velikánů je dnes za hranicemi rodné hroudy známější.

autor: lsm
Spustit audio