V italském Bormiu čeká lyžaře adrenalin i lázeňská romantika

Lyžování v Alpách láká stále víc Čechů. Letošní zimu podle odhadů do nejvyšších evropských hor pojede půl milionu našich spoluobčanů. Vůbec nejraději jezdíme do Itálie. Země na Apeninském poloostrově samozřejmě nabízí celou řadu špičkových středisek. Mezi ty vůbec nejznámější a také u Čechů nejoblíbenější patří Bormio. Co lokalita v regionu Lombardie poblíž švýcarských a rakouských hranic nabízí?

"Výborně upravené svahy, krásná lyžovačka, sluníčko. Jezdím pouze sem, protože tady je krásné počasí," vypočítává přednosti lyžování na zdejších svazích Jaroslav, jeden z českých návštěvníků. "Jezdíme sem spolu už asi šest let. Máme kamaráda, který lyžuje a je dost dobrý. I on říká, že je to tady nejlepší. Prošel už hodně středisek a tohle se mu líbí nejvíc," doplňuje jej jeho kamarád Michal. Oba patří mezi fanoušky Bormia.

Tohle středisko si skutečně zamilujete na první pohled. Městečko je obklopené horskými štíty a leží uprostřed Národního parku Stelvio. Místní příroda je opravdu nádherná. Na hory však jezdíme hlavně kvůli lyžování, takže jak je na tom Bormio v tomhle směru?

Stojím v nejvyšším bodě lyžařského areálu Bormio, je jím třítisícovka Cima Bianca. Rozhled odsud je skutečně nádherný. Počasí mi přeje - modrá obloha, prostě pravé italské "azuro". Dolů můžu jet třeba deset kilometrů dlouhou sjezdovkou Bimbi al Sole.

Charakteristika areálu - BormioNadmořská výška: 1225-3017 m
Počet a délka sjezdovek: 25 - 50 km
lehké / střední / těžké:12 / 9 / 4
Lanovky / vleky: 8 / 8
Délka běžeckých tratí: 10 km (cca 95 km tratí v celém areálu Alta Valtellina)
Internetové stránky: http://www.bormioski.eu

Její součástí je i čtyřkilometrový "padák" Stelvio. Právě na něm se každý rok jezdí Světový pohár ve sjezdovém lyžování mužů. Patří skutečně k tomu nejlepšímu, co může lyžování v italských Alpách nabídnout.

Sjezdovka Stelvio v italském Bormiu

Místy jde o skutečně strmý kopec. Jak by také ne, když hostí sjezdy Světového poháru nebo sjezdy v rámci mistrovství světa. Perfektní úprava je však naprostou samozřejmostí, takže při troše lyžařského umění ho sjede opravdu každý. Zážitek z téhle trati je prostě špičkový

Zvětšit mapy: z Prahy nebo Brna do italského Bormia

Bormio nabízí téměř 70 kilometrů sjezdovek. Když si koupíte rozšířený skipas, můžete i do sousedních lokalit Santa Caterina a Livigno. To je dalších skoro 90 kilometrů tratí. Areály jsou však propojené pouze skibusem, na lyžích se do nich nedostanete.

Bormio a okolí tedy není zrovna nekonečnou lyžařskou dálnicí, ale místní tratě jsou pestré, členité, prostě pro lyžaře velmi zajímavé. Bormio navíc rozhodně není jen o lyžování. Zapomeňte na nevzhledné shluky apartmánů, se kterými se můžete tak často setkat třeba ve Francii. Bormio má svoji staletou tradici, která na vás doslova dýchá v jeho centru plném původní středověké architektury. A po lyžování navíc můžete zajít do termálních lázní.

Ceny skipasů - Bormiocelodenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 35,00 eur / 31,50 eura (cca 910 Kč / 820 Kč)
dítě: 30,00 eur / 28,00 eur (cca 780 Kč / 730 Kč)týdenní (v hlavní sezónně / mimo sezónu)
dospělý: 181,50 eura / 154,00 eur (cca 4720 Kč / 4000 Kč)
dítě: 128,00 eur / 108,00 eur (cca 3330 Kč / 2800 Kč)

"Máme zde hned troje lázně. Jedny jsou přímo v centru Bormia a pak nové a staré lázně. Ty staré existují už od 1. století před Kristem. Všechny lázně jsou skvělé, vždyť o nich jezdí natáčet televize ze všech koutů světa," říká Paulo z místního infocentra. Jeho chvalozpěvy na Bormio rozhodně nejsou přehnané.

Bormio prostě milovníkům sjezdového lyžování nabízí jen to nejlepší - perfektně upravené široké sjezdovky, nádherné výhledy na okolní hory nebo lyžování ve výšce tří tisíc metrů.

Kdo miluje polykání kilometrů a třeba nechce během jediného dne jet žádnou sjezdovku dvakrát, tak asi zamíří spíše více na východ v italských Dolomitech, do komplexu Sella Ronda. Kdo však od lyžování očekává trochu víc, třeba romantické posezení uprostřed středověkého městečka, tak si určitě vybere právě Bormio.

mapa
Zobrazit lyžařské středisko Bormio na větší mapě
autor: oho
Spustit audio