Ve Winery vám vyberou víno šité na míru

Máte rádi víno, ale neradi ho kupujete? Obracíte v ruce láhve, čtete etikety, ale ve výsledku si pak nejste jisti, jestli vám nakonec bude chutnat? Tak právě tohle se vám nestane v jedné monstrózní vinici nedaleko francouzského Bordeaux. Díky jednoduchému testu vám tady najdou víno doslova na míru.

Už jen několik málo kroků a jsem v ráji milovníků vín, v jakési katedrále vín, tedy v jedné z největších vinoték ve Francii. Najdete ji asi 30 minut jízdy autem od Bordeaux. La Winery, chcete-li vinařství, se nachází na rozsáhlé ploše čítající zhruba 26 hektarů. Srdcem Winery je moderní hala, celá ze skla a oceli. Uvnitř je pak přesně tisíc a jeden druh vína. A to nejen z Francie, ale z celého světa.

Za tímto jedinečným projektem stojí jediný muž, Philippe Raoux, v jehož hlavě se zrodil nápad. Otevřít vinařství, které bude lidem přístupnější a demokratičtější. Bude jak pro znalce, tak i pro vinařské nováčky. "Tento gentleman pochází z rodiny vinařů a obchodníků, kteří už po čtyři generace výrazně přispěli do vinařského života v okolí. Sám vlastní i několik vinic," říká mi má průvodkyně paní Michelle.

Tím ovšem výčet toho, co Winery nabízí, rozhodně nekončí. Jak se totiž postupně dozvídám, jsem teprve na začátku své cesty. K objektu totiž patří i příjemná terasa, kde můžete v letních měsících posedět, a na své si přijdou i milovníci umění. Vede tu totiž i takzvaná vinařská stezka umění. Michell mi představuje jedno z děl - bronzovou sochu - Muže měřícího mraky od belgického umělce.

Logo

Francouzi jsou kromě lásky k vínu proslulí i tou k dobrému jídlu. I na tu se tady pamatuje. "Naše restaurace je velmi oblíbená. Šéfkuchař totiž vybírá vždy to nejlepší z moderní kuchyně a samozřejmostí jsou čerstvá zelenina, maso a ryby," vysvětluje Michelle.

Ten největší trumf Winery si však Michelle nechala až na konec. A vede mě do testovací místnosti, kde to vypadá skoro jako ve škole. Co ovšem ve škole rozhodně nenajdete, jsou skleničky, celkem tři, a karafa s vodou. Přede mnou je taky zvláštní krabička podobná televiznímu ovladači.

"Vytvořili jsme totiž nový koncept ochutnávání a následného kupování vín. Jak tady můžete vidět, každá láhev je označená obrázkem s různými smajlíky. Nejdřív vás zavedeme do naší speciální testovací místnosti. Tam ochutnáte celkem šest druhů vín. A pak hodnotíte na malé hlasovací krabičce, jak vám víno chutnalo. Nakonec vše vyhodnotí náš speciální počítačový program a vy u nás dostanete knížečku, která přesně popíše vaše požadavky na víno," uvádí Michelle.

Označení vín

V ruce mám už svou degustační knihu. Můj smajlík je růžový, dalo by se říct spící, možná zívající. Jak se dozvídám, vyšel mi smyslný typ a mým ascendentem je smajlík gurmet. Potrpím si tak na vína s ovocnou chutí, je jedno zda bílá nebo červená, a díky ascendentu nepohrdnu ani sladšími víny. Teď už nezbývá nic jiného, než se v ohromné nabídce vín projít a vybrat si s mým smajlíkem.

mapa
Zvětšit mapu: Winery ve francouzském Arsacu
autor: lub
Spustit audio