Zakopané - zimní středisko, kde si nezalyžujete

Kdo nebyl v Zakopaném, není prý pravým Polákem. Zakopané je rozhodně nejnavštěvovanější zimní středisko v Polsku. Na lyže se do něj každý rok vypraví až 200 tisíc lidí. Středisko přitom paradoxně nenabízí ty nejlepší podmínky k lyžování.

Typický zvuk Zakopaného v zimě? Vydávají jej sáně, které vozí turisty po úpatí polských Tater. Na nich vás zabalí do teplé ovčí kůže - a může se vyrazit. "Je to naše tradice. Já sám už to dělám 15 let. Letos je to však bída, ubylo turistů kvůli tomu, že napadlo málo sněhu," stěžuje si mi kočí v guralském kroji.

Kdo má rád jinou koňskou sílu, ten zamíří do půjčovny sněžných skútrů. "Je o to docela zájem, ale jde o drahou zábavu. Hodina vás v přepočtu přijde na 1500 korun a na skútru mohou jet dvě osoby," říká mi majitel půjčovny. "Stačí malá instruktáž, jde o velmi jednoduchý stroj. Ale je rychlý, klidně můžete jet i více než stovkou."

Většina lidí však jezdí do Zakopaného na lyže. "Lyžařské středisko je celkem dobré, ale je tu málo vleků, takže víc stojíte v řadě, než lyžujete. Zakopanému chybí víc svahů," stěžuje si návštěvník z Varšavy.

trasa
Zvětšit mapu: cesta autem z Prahy přes Brno do Zakopaného

A za pravdu mu dává pan Matea z Horské služby. "Upřímně řečeno, na Slovensku jsou lepší podmínky. Tady v Zakopaném si příliš nezalyžujete, musíte hledat svahy v okolních střediscích," přiznává záchranář. "A letos bylo paradoxně v polských Tatrách tak málo sněhu, že dva nejatraktivnější vleky na Kasprowém Wierchu ještě na konci ledna stály."

"Jde o výjimečnou situaci. Za posledních 30 let, kdy sleduji sněhovou pokrývku v Tatrách, se jen dvakrát stalo, že by se na začátku února na Kasprowém nelyžovalo," říká mi šéf polského Tatranského národního parku Pawel Skawinski. "Ale i tak přijely do Zakopaného desítky tisíc Poláků."

Charakteristika areálu - ZakopanéNadmořská výška: 820-1960 m
Počet a délka sjezdovek: 35 - 30 km
lehké / střední / těžké: 24 / 7 / 4
Lanovky / vleky: 9 / 30
Délka běžeckých tratí: 50 km
Internetové stránky: www.zakopane.pl

"Zakopané je opět v módě. Poláci se po pádu režimu a otevření hranic logicky vydali na Západ, ale teď se zase vracejí do Zakopaného," libuje si šéf informačního centra.

A všichni se chtějí ukázat na hlavní třídě - na Krupówkách, které někdy připomínají spíše pouť. "Večerní a noční život tepe tady v Zakopaném. Na Slovensku je nuda, tam se jen lyžuje. Lidi se tak baví hlavně u sebe v penziónu na pokoji. V tomto je Zakopané lepší," pochvaluje si turista.

"Kromě lyžování, odpočinku a poznávání přírody nabízí Zakopané také setkání s živým folklórem. Proto přitahuje i turisty ze zahraničí," chlubí se šéf informačního centra.

Ceny skipasů - ZakopanéButorowy Wierch: 1 jízda za 5 polských zlotých (cca 33 Kč)
Gubalowka: 1 jízda za 5 polských zlotých (cca 33 Kč)
Harenda: 1 jízda za 5 polských zlotých (cca 33 Kč)
Kasprowy Wierch: 1 jízda kabinovou lanovkou za 32 polských zlotých (cca 210 Kč), jízda sedačkovou lanovkou za 8-10 polských zlotých (kolem 60 Kč)
Nosal: 1 jízda za 3 polské zloté (cca 20 Kč)
Szymoszkowa: 1 jízda za 11 polských zlotých (cca 72 Kč)

Večer co večer zní z restaurací v Zakopaném živá hudba. Nejčastěji ta guralská. "Tady se všichni baví. V osm večer už je všude veselo a lidé se po lyžování můžou odreagovat," dodává pan Grzegorz z informačního centra.

A co ještě se dá kromě klasického lyžování v Zakopaném dělat? Populární začíná být třeba skialpinismus. "Dá se chodit na lyžích a sněžnicích výhradně po značených turistických chodnících. Při sjezdu není možné se odchýlit od povolené trasy," vysvětluje pravidla pan Skawinski.

Kdo chce zůstat na svazích, může využít i služeb lyžařských škol. "Učíme už děti od čtyř let. Hodina individuální lekce stojí v přepočtu 450 korun, vleky jsou však zdarma," dodává instruktor.

A kolik zaplatíte za lístek na vlek? "Koupil jsem si lístek na deset jízd a stálo mě to kolem 400 korun. Není to málo, ale je tu slabá konkurence, proto jsou i ceny vysoké," zoufá si pan Grzegorz. Pokud tedy hledáte skvělé lyžařské středisko s kilometry upravených sjezdovek, Zakopané bych spíše vynechal.

mapa
Zobrazit lyžařské středisko Zakopané na větší mapě
autor: pev
Spustit audio