Francouzští vinaři o vzájemné rivalitě tajemně mlčí

Francie je bezesporu zemí vína a dobrého jídla. Navštívit Burgundsko a nezastavit se u tamního vinaře snad ani nejde. A obavy nemusejí mít ani naprostí vinařští laici. Zdejší lidé jsou totiž přátelští, ochotně vyprávějí o svých vinicích, sklepích i o bohaté historii zdejší odrůdy - Pinot Noir. Přesvědčil jsem se o tom, když jsem zamířil do vesničky mezi Dijonem a vinařským srdcem Burgundska, městem Beaune. I když před vinařstvím Rossignol-Trapet jsem musel přeci jen chvíli počkat. Právě tam totiž nakupovali japonští turisté.

Do vesnice Gevrey-Chambertin jsem přijíždím služební škodovkou. Parkuji před vinařstvím Rossignol-Trapet, vedle nablýskaného mikrobusu světové proslulé značky. Nepatřil místnímu vinaři, ale pronajala si ho bohatá japonská rodina, aby si odtud odvezla 20 beden toho nejlepšího, tedy nejdražšího vína. Asi taky slyšeli, že láhve z vinařství Rossignol-Trapet se podávají i na banketech v Elysejském paláci.

David Rossignol mi podává ruku, v níž ještě svíral utěšený svazek bankovek. A do sklepa se mnou sestupuje s vědomím, že my dva si o víně jenom popovídáme. A to on taky rád. "Ze strany mojí maminky, která se jmenuje Trapetová, jsme vlastně pátá generace vinařů ve vesnici Gevrey-Chambertin. Předtím můj prapradědeček, než přišel sem do Gevrey Chambertin, byl vinařem v Chambolle-Musigny. To je starý příběh vína," vypráví.

David Rossignol je na svůj rod náležitě pyšný. Píše mi pro přehlednost jména svých předků křídou na sud. Když se pak v pařížské kavárně poznávám s Češkou Markétou Sitárovou, která organizuje zájezdy pro české zájemce o víno po Francii, nepřekvapí mě, že o těchto burgundských vinařích taky slyšela.

Japonští turisté ve vinařství Rossignol-Trapet

"Rossignol-Trapet je velmi příjemná a vstřícná rodina. Je to rodina, která sídlí v Gevrey-Chambertin asi pět nebo šest generací. Znám oba Trapety, kteří vinařství vedou. Jsou to velmi sympatičtí a příjemní lidé," prozradila.

Do kavárny se za Markétou Sitárovou ještě vrátíme. Přeci jenom mladých českých dívek, které rozumějí vínu, nechodí po Francii zástupy. A jako rodilý Středočech se mám na co ptát. I Davida Trapeta. A vůbec mi nevadí, že se některým otázkám směje. Například, když se mezi sudy burgundského v jeho sklepě zajímám, jak je to s konkurencí mezi vinařskými oblastmi Burgundsko a Bordeaux.

"Před novinářem z české republiky můžu být otevřenější. Nějaká nevraživost byla ještě před padesáti lety, ale teď ne. To jsou tak rozdílná vína, že tam není konkurence. Abyste tomu rozuměl. Například víno z Bordeaux Chateau Margaux, Chateu Petrus a naše v Gevrey-Chambertin jsou fakt rozdílná vína. Burgunďané mají rádi vína z Bordeaux. Já sám mám ve sklepě 300 nebo 400 lahví bordeaux. Myslím, že v Bordeaux stejně přijímají Burgundsko. Ne, v tom není problém, to je prostě něco jiného," říká David.

Markéta Sitárová není ani z Burgundska, ani z Bordeaux, ale z Prahy a teď už pět let z Paříže. A tak mi může nezaujatě říct, jak to podle ní s tou konkurencí je. "V zásadě vám řeknou, že žádná není. Ale lehká rivalita tam stále je. V Bordeaux je oblast s jinými víny. Když někdo v Burgundsku řekne, že má raději bordeaux, tak se zatváří trochu kysele. Stejně tak se zatváří v Bordeaux, když řekne, že má raději burgundská vína," vysvětluje.

Sudy s vínem ve sklepech

Nechme bordeaux pro dnešek stranou. Ve sklepě vinařství Rossignol-Trapet, mezi Dijonem, hlavním městě vinařství Beaun, se však nepřestávám zajímat o konkurenci. Tentokrát mezi místními vinaři. "Abychom si dobře rozuměli. My všichni tady sdílíme stejnou appelaci, stejný název. Já mám Gevrey-Chambertin, můj soused, pan Martin má Gevrey-Chambertin, stejně jako vinař naproti přes ulici. Takže v mém zájmu, v jeho zájmu, v našem zájmu je, abychom všichni dělali dobrá vína. Pak všichni vyhrajeme," říká David Rossignol.

Tak to je potřeba zaklepat. Nejlépe na dřevěný sud. Ale pozor, abychom víno nevzbudili předčasně. Loučím se s Davidem Rossignolem v Gevrey Chambertin a mám hlavu plnou vína, aniž bych si jako řidič dal skleničku. Protentokrát mi stačilo poslouchat.

mapa
Zvětšit mapu: vinařství Rossignol-Trapet ve francouzské vesnici Gevrey-Chambertin
autor: jap
Spustit audio