Dějiště příští zimní olympiády optimismem nehýří

Pro jednoho sportovní svátek a napínavá podívaná plná nečekaných zvratů, pro druhého čtrnáctidenní noční můra, symbol marnotratnosti a vymrhaných peněz. Olympijské hry budí vášně a emoce, a co teprve pak ty, které se ještě neuskutečnily. Pořadatelem těch příštích zimních je Rusko. I přes nadšení budoucích hostitelů, které mohli vidět návštěvníci kanadského Vancouveru, v samotném Rusku jednotný pohled na věc zdaleka nepanuje.

V jedno z posledních únorových odpolední vládne u dolní stanice lanovky krasnopoljanského lyžařského střediska ospalý klid. Sníh leží už jen výš v horách a lyžařů je tu minimum. Restaurace a občerstvovací stánky zejí prázdnotou, prodejci suvenýrů a tradičních vlněných výrobků marně vyhlížejí zákazníky.

Poklidnou idylu co chvíli naruší kolem projíždějící nákladní auta a těžká technika. Krásná Poljana bude za čtyři roky hostit všechny lyžařské disciplíny olympiády v Soči, a tak se horečně buduje - lanovky, vleky, infrastruktura, zázemí pro sportovce i návštěvníky. Vláda slibuje malé obci velký rozvoj a štědré příjmy z turistiky, místní i rekreanti ovšem vidí situaci spíš skepticky.

"Krásná Poljana je nádherné místo. Sami jsme z Krymu a jezdíme sem roky, v létě i zimě a moc se nám tu líbí. Osobně si myslím, že pořádat tady olympiádu je špatný nápad. Stavba zničí všechno místní kouzlo," říká Oksana ze Sevastopolu.

"Myslím si to samé. Olympiádu bych tu nedělal. Byla tady krásná příroda. Místo toho se z Poljany stává jedno velké staveniště. Je to škoda," dodává Oksanin manžel Vjačeslav, jediný pár turistů, které u lanovky potkávám. Příliš nadšeni nejsou ani místní obyvatelé.

"Vyrostla jsem tu, bydlím tu celý svůj život a je pro mne smutné se na to všechno dívat. Jsem si stoprocentně jistá, že se celá stavba podepíše na životním prostředí. Klidné hory se mění v zábavní centrum. Nikdy jsem nechtěla, aby moje děti žily v městském prostředí, ale teď je všechno jinak. Nikdo se nás neptal, jestli tu olympiádu chceme. Nezbývá než doufat, že něco dobrého nakonec přinese - novou silnici, snad bude víc pracovních příležitostí," říká čtyřicátnice, která prodává v jednom ze stánků se suvenýry.

Optimismus nevládne ani o pár kilometrů dál, v centru samotné obce. "Všichni místní jsou proti. Náš názor však nikoho nezajímá. Kvůli stavbě je tu špatný vzduch, hluk a špína. Úřady nám naslibovaly hory doly, ale nic z toho neplní. Jen minimum lidí díky budování olympijských projektů dostalo práci. V obci zatím nepostavili jediný chodník, nespravili jedinou silnici, není tu osvětlení. Plyn, na který čekáme roky, zavedli jen do nově vybudovaných domů pro turisty, kde nikdo z místních nebydlí," vypočítává šedesátiletá obyvatelka Krásné Poljany, která si přeje zůstat v anonymitě. Podle svých slov si není jistá, jestli by ji kvůli kritice nečekaly problémy.

Poté, co podobný názor vyslechnu z úst ještě několika dalších místních obyvatel, se vypravuji za místním starostou Sergejem Avdějevem. Prošedivělý sportovní muž mě vítá bez obvyklých byrokratických okolků a vytáček a odpovídá na všechny nepříjemné dotazy.

"Nepochybuji o tom, že je mnoho lidí nespokojeno. Olympijská výstavba je zatím ve fázi, která se přímo Krásné Poljany nedotýká. Věřím však, že pochopí, že nakonec přijdou pozitiva. Dnes se obec skutečně potýká s nekvalitním zásobováním vodou, elektřinou, není tu plyn. Infrastruktura a všechny inženýrské sítě by měly být vybudovány během příštích dvou let. Doufám, že lidé najdou trpělivost a nepříjemnou fázi vydrží," říká starosta.

Sergej Avdějev spatřuje hlavní důvod pochyb většiny místních v tom, že s nimi o olympiádě nikdy nikdo nediskutoval. Rozhodnutí uspořádat hry přišlo shora a veřejná debata neproběhla, s čímž, i když to neříká nahlas, zjevně není smířený ani on. Jak ovšem dodává, karty jsou rozdány, a tak nezbývá, než s nimi hrát a optimisticky věřit, že mamutí projekt za miliardy dolarů nakonec malé horské obci pozitiva přinese.

mapa
Zobrazit olympijská střediska v Krásné Poljaně na větší mapě
autor: lek
Spustit audio