Majitelům zbraní se už nelíbí, že v Chicagu nesmí nosit kvéry

Američané jsou nejvyzbrojenějším národem na zeměkouli. Nejvyšší soud ve Washingtonu začal před několika dny rozhodovat v ostře sledované kauze, zda město Chicago neporušuje ústavní právo občanů nosit zbraň. Na svém území totiž pistole zakazuje. Jaký je vztah Američanů ke zbraním? Pro nás Evropany často těžko pochopitelný.

"Zacpi si uši!" radí můj dlouholetý kamarád Art manželce. A pak už pálí do plechovky pohozené na protisvahu opodál. Jsme v lesích u městečka Susanville v Kalifornii a projížďku po okolí si zpestřujeme střelbou z pistole na terč.

Art je vzdělaný a zcestovalý člověk. Seznámil jsem se s ním před víc než dvaceti lety na studiích v Londýně. Později strávil mnoho let podnikáním v Číně, odkud si přivezl i manželku. Jinými slovy, na Američana z malého venkovského města je hodně netypický. Ale v jiných ohledech zůstává naprosto typickým obyvatelem amerického západu. Střelecké intermezzo na víkendovém výletu je toho názorným příkladem.

"Je to otázka kultury, pro mne velmi důležitá," říká o svém vztahu k puškám, pistolím a také lovu. Navíc jsou podle něj zbraně důležité pro sebeobranu. Podobně jako Art smýšlí podle odhadů 90 miliónů jiných Američanů, kteří dohromady vlastní asi 200 miliónů střelných zbraní.

"Znamená to, že je každý třetí Američan ozbrojený a má přitom v průměru dvě nebo víc zbraní. A to je děsivá statistika," říká Daniel Vice, právník organizace Bradyho kampaň, která usiluje o přísnější kontrolu. "Každý rok zemře na zranění střelnou zbraní 30 tisíc Američanů. Každý den je v téhle zemi zastřelených devět dětí nebo teenagerů," vypočítává Daniel smutné statistiky.

Ve Spojených státech bylo v posledních letech zavražděno pistolí nebo puškou zhruba třináctkrát víc lidí než třeba v Německu. A to v přepočtu na obyvatele. Ne v absolutních číslech. Není proto divu, že se mnohá města, jako před 28 lety Chicago, rozhodla držení zbraní výrazně omezit.

Skupina aktivistů podporovaná Národní asociací majitelů zbraní ovšem teď takové místní zákony napadla jako neústavní. Odporují podle nich druhému dodatku americké ústavy, který zaručuje právo nosit zbraně a bránit se. Verdikt v kauze zvané McDonald versus Chicago stanoví precedens a bude mít dalekosáhlé důsledky pro celou zemi.

Daniel Vice z organizace Bradyho kampaň doufá, že zvítězí, jak říká, zdravý rozum. "Je jasné, že přísnější zákony fungují. Státy s tvrdší legislativou mají mnohem menší úmrtnost na zranění střelnou zbraní. Ve státech se slabými zákony je zastřelených o mnoho víc," argumentuje washingtonský právník Daniel Vice.

Bez ohledu na konečné rozhodnutí Nejvyššího soudu si troufám odhadnout jedno: vztah mého kamaráda Arta a dalších 90 miliónů Američanů k jejich milovaným pistolím a puškám to příliš neovlivní.

autor: vpo
Spustit audio