V rakouském Schladmingu jsou Češi váženými hosty

Stejně jako neexistuje ideální žena nebo muž, těžko mezi zimními středisky najdeme takové, které by vyhovovalo všem. Existuje však jedno, které se ideálu hodně blíží, aspoň soudě podle toho, jak moc je mezi Čechy oblíbené. Vítejte v rakouském Schladmingu.

Čeština zní na svazích čtyř hor, které obklopují městečko Schladming, skoro stejně intenzivně jako domácí němčina. Spektrum jazyků je tu velmi široké. Kromě anglosaských a slovanských jazyků všeho druhu tady naprosto běžně zaslechnete i ugrofinskou maďarštinu. A při troše štěstí poznáte, že tenhle babylón je ještě pestřejší.

Jazyková rozmanitost je přímo úměrná rozmanitosti místních sjezdovek - od olympijské černé až po takové, kde skoro stojíte. Od širokých po takové, které jsou spíše lesními cestami. Ale jedno mají společné - bývají upravené s pečlivostí odpovídající nadšení Rakušanů pro sjezdové lyžování. O tom svědčí i 16 miliónů eur investovaných do areálu před touto sezónou.

A když vás omrzí lyže, můžete vyzkoušet místní sedmikilometrovou dráhu pro klasické rekreační sáňky. Ty si můžete za poplatek vypůjčit.

"Sáňková dráha je dobrá, akorát jsem dnes měl při brzdění sníh v obličeji. Lyže zatím stále ještě ovládám lépe než sáňky," svěřuje se jeden z Čechů, kteří vyzkoušeli sáňkařskou dráhu. A to patří Tomáš Procházka ze západočeského Stříbra k těm, kteří objevili Schladming mezi prvními - v době, kdy tu byli Češi ještě raritním zjevením.

Prostorná a upravená trať

"Do Schladmingu jezdím asi deset let. Když jsme tu byli poprvé, byli jsme tu asi jediní Češi, skoro jako exoti. Dnes sem jezdí Čechů hodně, ale jsou tu i lidé z Maďarska a odjinud. Paní domácí říká, že Češi jsou tu váženými hosty," říká Tomáš Procházka.

Obzvlášť rád vzpomíná na první výpravy do Schladmingu: "Když jsem tu byl před 10 lety se svým otcem a byl jsem ještě v rané pubertě, tatínkové se po vzoru filmu S tebou mě baví svět rozhodli, že se budou starat o své syny a dcery. Rozhodli se tedy, že nám uvaří, jenže si zapomněli vzít jakékoliv hrnce. Jedinou nádobou tak bylo umyvadlo v koupelně. Ucpali ho špuntem, napustili teplou vodu, na vidličku napíchli sekanou a třikrát ji promáchali ve vodě. A děti měly večeři. Možná i proto mi Schladming přirostl k srdci."

Tomáš Procházka ze Stříbra to má do dějiště světového šampionátu v alpském lyžování 2013 necelých pět hodin jízdy autem. Ještě lépe jsou na tom Jihočeši, kteří se do štýrského střediska dostanou klidně i za tři hodiny.

Zobrazit cestu z Prahy a Brna do Schladmingu na větší mapě

Kouzlo místního areálu spočívá v tom, že čtyři hory, které ho tvoří, můžete za pomoci 46 lanovek a vleků během dne projet tam a zpátky, aniž byste jeli některý kilometr sjezdovek dvakrát. Ale i když někudy kloužete opakovaně, nemusíte to vůbec poznat.

"Mně se na Schladmingu líbí, že pokaždé, když do něj jedu, nepamatuju si plán sjezdovek. Takže jsem tu vždycky jako poprvé," glosuje sebeironicky studentka Karlovy univerzity Vlaďka Solová výhody schladminského areálu. Ten nabízí třeba i sněžný park se skokánky pro začátečníky i pokročilejší.

Plán lyžařského areálu

Ceny permanentek nijak nevybočují z rakouského průměru. Jednodenní jezdění přijde letos dospělého na 41 eur. A když vás unaví nepohodlné lyžáky, stačí se přezout do pohodlnějšího běžkařského obutí a vyrazit na druhou stranu údolí, kde leží horský masiv Dachstein se známým centrem Ramsau. A tam se vyřádit v běžecké stopě.


Zobrazit lyžařské středisko Schladming na větší mapě
autor: jkb
Spustit audio