Jedním z nejnavštěvovanějších míst ve Vídni je Schweizerhaus

V jednoduchosti je krása. Nebude ovšem řeč o módě, ale naopak o velmi tradičním, často jednoduchém a přitom vynikajícím jídle a pití. Nás Čechy tak ve Vídni prezentuje už několik generací rodina Kolarikových a její Schweizerhaus.

Příchod jara nemusí vždy oznamovat první sněženky nebo prvosenky. Znám místo, a se mnou tisíce štamgastů, milovníků zlatavého moku, kteří se měsíce těší, až skončí zima, aby už konečně usedli do své zamilované zahrady pod kaštany. Pro ně je poselstvím - snad nejkrásnějšího ročního období - pivo.

Krásně orosený půllitr s bohatou pěnou a jiskřivou barvou přináší každoročně jaro věrným návštěvníkům české restaurace Schweizerhaus ve vídeňském Prátru. Tady, v Českém centru ve Vídni, sledují právě s velkým zájmem návštěvníci film v podobě pohádky. Poodkrývá tajemství úspěchu proslulé restaurace.

Pětašedesát číšníků se tu stará o blaho hostů. Denně od rána do večera kmitají s těžkými podnosy načepovaných půllitrů piva a talíři vynikajícího jídla. Říká se, že mezi jimi a proslulými vídeňskými filharmoniky je nepatrný rozdíl. Jedni chodí a druzí sedí. Všichni prý však vydělávají stejně.


Návštěvníci Českého centra si rádi vyslechli stručné vyprávění manželů Kolarikových o jejich vzdělání, začátcích a vůbec cestě k úspěchu. A teď už odbornice na mezinárodní turistiku Nora Dolanská představuje významné ocenění, které za vynikající, stálou kvalitu pohostinství dostal pan Kolarik se svou ženou.

Je skutečně málo podnikatelských rodin, které si stále drží svůj styl a kvalitu jako Kolarikovi v proslulém stánku pivařů zvaném Schweizerhaus. „Je to velmi prestižní cena, která ukazuje na skutečné kvality v oblasti cestovního ruchu a gastronomie. Zvlášť v případě, kdy se můžeme pochlubit někým, kdo od nás pochází nebo má k nám vřelý vztah, je to o to důležitější. V mezinárodním měřítku to má opravdu velkou cenu,“ zdůraznila Nora Dolanská.

<object width="660" height="525"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/cgow6OD_70o&hl=cs_CZ&fs=1&color1=0x2b405b&color2=0x6b8ab6&border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/cgow6OD_70o&hl=cs_CZ&fs=1&color1=0x2b405b&color2=0x6b8ab6&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="660" height="525"></embed></object>

Manželé Kolarikovi jsou kromě toho i držiteli významné Turistické ceny od rakouské Hospodářské komory. Také jejich zásluhou se o neuvěřitelných šest procent zvýšil vloni počet Rakušanů, kteří objevili Česko jako zajímavou zemi.

Významní Češi ve Vídni - tak lze nazvat tuto prezentaci zlatých českých ručiček. Dodejme, že i skvělých nápadů. Čerstvý držitel ceny Gastronom roku 2009, šéf restaurace Schweizerhaus pan Kolarik, je skromný a zároveň noblesní pán. Co pro něj cena Gastronom roku znamená?

„Vyznamenání mě překvapilo. Vůbec jsem s tím nepočítal. Je pro mě závazné. Nesmím ani v budoucnu slevit. Člověk má přirozeně radost, když vidí, že jeho práce je uznávaná,“ přiznává německy pan Kolarik.

Mluví také česky. Jaká jídla má on sám nejraději? „Je to těžká otázka. Jsem tak rozličný. Jím rád všechno, co je jednoduše připraveno, ale v dobré kvalitě,“ doplnil.

Majitel známé restaurace může mít radost při pohledu na zástupy nedočkavých pivařů, jak vždycky čekají v den zahájení nové sezóny před zahradou proslulé restaurace. Nejsou to žádní manekýni. Téměř každý si hrdě nese své pivní bříško, ale vyzařuje z nich klukovská nedočkavost a posedlost za dobrým pivem a křupkavým grilovaným kolenem. To je vizitka jednoho z nejvyhledávanějších míst v rakouské metropoli.

<iframe width="680" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;ll=48.213968,16.401891&amp;spn=0.001047,0.002063&amp;t=h&amp;z=19&amp;brcurrent=5,0,0&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;ll=48.213968,16.401891&amp;spn=0.001047,0.002063&amp;t=h&amp;z=19&amp;brcurrent=5,0,0&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Restaurace Schweizerhaus ve vídeňském Prátru</a></small>
autor: maw
Spustit audio