Za pravdu o Katyni ho čekala šikana

Oleg Zakirov je bývalým majorem KGB. Sovětská tajná služba ho označila za duševně chorého a setkal se i s výhružkami. Proč? Na konci 80. let totiž jako první v tehdejším Sovětském svazu zveřejnil pravdu o Katyni, tedy fakt, že 20 tisíc polských důstojníků postříleli přesně před 70 lety agenti NKVD. Oleg Zakirov dnes žije v polské Lodži, kam kvůli šikaně ruských úřadů odešel.

„V roce 1984 jsem mluvil s jedním bývalým příslušníkem NKVD, který už byl v důchodu. Ten mi řekl, že polské důstojníky nezastřelili Němci, jak tvrdila do té doby propaganda, ale že to byl zločin Sovětů. Okamžitě jsem se začal zajímat o podrobnosti, zahájil vlastní vyšetřování našel svědky zločinu,“ uvedl bývalý důstojník KGB Oleg Zakirov.

Pro něho to bylo šokující zjištění. Dozvěděl se, že Moskva desítky let o Katyni lhala. Navíc byl majorem organizace, která měla na rukou krev Poláků. „Spíše než zajímavé to pro mě bylo psychicky náročné. Držet takové tajemství a nikomu o něm neříct. Cítil jsem obrovskou tíhu na duši. Dokonce jsem chodil v roce 1989 za polskými turisty v Moskvě. Měl jsem šílenou potřebu jim to říct,“ vzpomíná Zakirov.

„Poté, co se mi podařilo vyzpovídat několik očitých svědků likvidace Poláků, jsem všechno řekl novináři z deníku Moskovskie Novosti. Ale Michail Gorbačov tehdy zavolal šéfredaktorovi novin. Gorbačov mu zakázal publikování mých materiálů. Požadoval propuštění redaktora a varoval, že celý náklad s článkem o Katyni bude zkonfiskován. Stejně jako bylo zakázáno vysílání televizní reportáže. Kazetu zabavilo KGB,“ doplnil.

Oleg Zakirov se ovšem nevzdal. „Předal jsem materiály také rádiu ve Smolensku a tam to zveřejnili. Všechny materiály jsem odevzdal i na polské ambasádě. Pokud budeme brát Sovětský svaz, tak jsem byl první, kdo do médií veřejně řekl, že 20 tisíc Poláků nezabili v Katyni Němci, ale Rusové. A že existují svědci, které jsem našel, a ti mi to potvrdili. Gorbačov chtěl ovšem všechno utajit,“ upřesnil Zakirov.

<object width="660" height="525"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/CUwMh6zB1gk&hl=cs_CZ&fs=1&color1=0x2b405b&color2=0x6b8ab6&border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/CUwMh6zB1gk&hl=cs_CZ&fs=1&color1=0x2b405b&color2=0x6b8ab6&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="660" height="525"></embed></object>

V roce 1990 však předal Varšavě první dokumenty potvrzující odpovědnost Rusů. Příbuzní katyňských obětí se tedy dočkali pravdy. Oleg Zakirov, který ji zveřejnil, ovšem v Rusku bojoval o svůj život. „Začali mě sledovat, odposlouchávali můj byt. Novináři byli garantem bezpečnosti mé a mojí rodiny. Pokud KGB věděla, že všechny informace okamžitě pouštím médiím, nemají důvod mě likvidovat. Přiznám se, že jsem se bál,“ řekl Zakirov.

KGB však našla způsob, jak ho potrestat. „Zdravotní služba KGB mě prohlásila za psychicky chorého. To byla běžná praxe, jak se zbavit nepřátel. Udělali ze mě blázna. Avšak psychiatrička mi z očí do očí řekla, že to musí potvrdit, jinak ji propustí,“ vysvětlil bývalý důstojník KGB.

Oleg Zakirov však pořád neměl klid. „Nemohl jsem najít práci. Jakmile se lidé z KGB dozvěděli, že se někde zajímám o zaměstnání, najednou už pro mě volné místo neměli. Domů pořád někdo volal a vyhrožoval mi,“ vzpomněl na neveselé chvíle Zakirov.

V roce 1998 Zakirov proto odcestoval s rodinou do Polska. Lidé z polského velvyslanectví a někteří ministři mu slibovali, že pokud bude mít v Rusku problémy, má přijet do Polska a oni mu pomůžou. A realita? „Byl jsem bez práce a bez peněz. V zimě jsem hledal zbytky jídla v popelnicích. Znovu mě však zachránili novináři, tentokrát polští. Díky jejich článkům se zvedla vlna solidarity a získal jsem polské občanství a také vyznamenání od prezidenta,“ řekl Zakirov.

Katyň mu zcela změnila život. Je rád, že mohl odkrýt pravdu, kterou tak dlouho Rusko skrývalo? „Jsem rád. Pravda mi pomohla zbavit se pocitu, že patřím do systému, na jakém funguje KGB. Podařilo se mi sebe samotného vnitřně rehabilitovat,“ dodal.

<iframe width="680" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=54.77495,31.689205&amp;spn=0.034654,0.11673&amp;z=13&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=54.77495,31.689205&amp;spn=0.034654,0.11673&amp;z=13&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Katyňský les u Smolenska</a></small>
autor: pev
Spustit audio