Nejmenší kmen Afriky bojuje o přežití

Nejmenší kmen v Africe čítá jen tři stovky lidí. Jmenuje se El molo a žije na březích a ostrovech jezera Turkana na severu Keňi. Mnozí možná ještě znají toto obří pouštní jezero o rozloze 8,5 tisíce kilometrů čtverečních pod starým názvem Rudolfovo. V roce 1888 je tak nazvali jeho objevitelé na počest rakouského korunního prince. Dodnes patří k nejhůře dostupným, ale také nejkrásnějším místům Keni a celé Afriky.

Nad jezerem vychází slunce a rybáři se vracejí se svými úlovky. Jen pár z nich má opravdové lodě, většina před sebou strká malé vory z několika kusů svázaných palmových kmenů. Na nich jsou připevněny sítě. Úlovek dnes není nijak valný. V sítích se blyští pár nevelkých ryb, které jen stěží zasytí rodiny rybářů.

„Dříve bylo v jezeře mnohem víc ryb. Za velkými kusy musíš daleko na jezero. K tomu ovšem potřebuješ dobrou loď. U břehu jsou jen malé ryby, jako jsou tyto,“ říká Dedera a ukazuje mi svůj skromný úlovek.

Jezero Turkana v Keni

Život kmene El molo se točí opravdu jen kolem ryb a rybolovu. Ostatně tomu vděčí kmen i za svoje jméno. Sousední Tamburové nazvali národ rybářů lo molo ensikirri, tedy lidé, kteří jedí ryby. Odtud název El molo. Masajové, pastevci proslavení svými stády, o nich zase mluví jako o „těch, kteří nemají dobytek“.

A dobytek El molové skutečně nemají. Kmen rybářů je zcela závislý na štědrosti jezera Turkana a svých loveckých schopnostech. Jejich lovecké náčiní je přitom stejně primitivní a jednoduché jako jejich život. Ryby chytají do sítí spletených z palmových vláken, loví jednoduchými harpunami.

„Toto je harpuna na nilské okouny,“ předvádí mi Dedera dlouhý dřevěný oštěp, na jehož konci je asi deseticentimetrový kovový bodec. „Celá harpuna je připevněná k dlouhému provazu. Když se dobře trefíš, ryba nemůže utéct,“ směje se.

Žena z kmene El molo

Nilský okoun. Touhou každého rybáře je ulovit tohoto sladkovodního obra. Džosfatovi se to podařilo. „Největší ryba, kterou jsem chytil, měla 104 kilogramy. Byl to opravdu velký kousek. Naporcoval jsem ji a usušil. Za sušené maso jsem utržil čtyři tisíce osm set šilinků. Je to však málo. Mám čtyři děti a takový úlovek se mi podaří jen jednou za čas,“ říká 26letý rybář.

Nilských okounů v jezeře Turkana ubývá. Hladina vody v jezeře klesá a mění se složení vody. Ryby mizí i vinou průmyslového rybolovu. Tradiční zdroje obživy kmene El molo, krokodýli a hroši, jsou zapovězeni. Krokodýlů je v jezeře stále až příliš. K jejich lovu je ovšem dnes potřeba povolení.

„Můžeme ulovit jen pár kusů, to samé platí u hrochů. Jsou chráněni zákonem,“ říká trochu smutně Dedera a předvádí mi velké harpuny určené právě k lovu těchto obrovských zvířat.

Rybáři z kmene El molo

S velkou úctou hledí na starého rybáře, který přihlíží našemu rozhovoru. Na krku má talisman z krokodýlích zubů a v uších náušnice z kostí hrocha. „Toto je náš nejlepší lovec. Zabil více než deset hrochů a mnoho krokodýlů. Vidíš ty náušnice? Jsou z horších žeber. Jen ten, kdo uloví víc než deset těchto zvířat, může se jimi pyšnit. Dnes se to už ale nikomu nejspíš nepodaří,“ prorokuje Dedera.

Děti se drží za ruce a zpívají. Zatím je netrápí, že ryb v jezeře ubývá a že jejich kmen vymírá. Nemoci i nájezdy sousedních okolních kmenů si vybírají svoji daň. A co hůř, ohrožena je sama existence životodárného jezera Turkana. Na jeho přítocích dnes sousední Etiopie staví obří přehradu a nikdo neví, jaký bude její dopad na množství ryb v jezeře.

Rybářská vesnice kmene El molo

A na rybách je kmen El molo životně závislý. Za pár let možná nejmenší africký kmen už nebude existovat. Dnes čítá tři stovky lidí a kultura kmene El molo pomalu mizí. Možná to nebude trvat dlouho a zůstanou po něm jen tyto dětské popěvky.

<iframe width="510" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=3.710782,36.134033&amp;spn=3.836439,5.603027&amp;z=7&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=3.710782,36.134033&amp;spn=3.836439,5.603027&amp;z=7&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: jezero Turkana v Keni</a></small>
autor: jma
Spustit audio