Kousek pařížského středověku

Jak se jmenuje město, kde můžete vedle šlechtického paláce postavit skleněný věžák a ono je to dokonce i hezké? Ano, Paříž proslula tím, že z odmítané Eifellovy věže se stala proslulá turistická atrakce. V historické části města je Centre Pompidou, budova kolem níž je to samá barevná roura a vůbec to není pěst na oko. Málokdo už si dnes dokáže představit panorama města nad Seinou bez černočerného proskleného věžáku na Montparnassu. A tak nikoho nepřekvapí, že u stanice metra Saint Emillion, ano, to je jeden z názvů vína z oblasti Bordeaux, ve čtvrti Bercy se před několika sty lety zastavil čas.

Kdysi tu bylo překladové nádraží. Přijížděly sem vlaky s vínem. Ve středověku tu byla vesnička a v 21. století tady stojí její kopie. Podél kamenné silnice, kde to v kočárech muselo secsakramentsky drncat, jsou vinařské domky. Podle dobových kreseb jakoby z oka vypadly těm středověkým. Tedy když si odmyslíme, že jsou v nich teď prodejny se suvenýry, sportovním zbožím včetně například surfových prken, obuví a hlavně restaurace a bary.

Pokud jde o jejich koncentraci na metr čtvereční, konkuruje zdatně i gurmánským uličkám v latinské čtvrti. Ale nebojte, tady nezabloudíte. Z jednoho konce Bercy Village na druhý dojdete ležérním krokem bratru za dvě minuty. To si ani nestačíte pořádně promyslet, jestli replika středověkých baráčků může být takhle těsně přilepená na prosklené multikino na jedné a nové paneláky na druhé straně vesnice.

Pokud máte trochu představivost, očekáváte, že z některého sklepa vyvalí bečku vína a nalijí vám do mosazného džbánu. Ale on přijde ochotný číšník a k vínu vám přinese olivy nebo mandle. Co byste taky chtěli, když vás do iluze starých časů přiveze moderní vlak metra, který nemá řidiče?

Vstup do Bercy Village

Ptal jsem se francouzských známých, co soudí o Bercy Village. Jeden to považuje za geniální nápad, druhý za kýč a třetí ani nevěděl, že něco takového v Paříže mají. Popravdě, když je hezké počasí, je pěkně i tady. A chcete mít iluzi venkova ještě dokonalejší? Tak to musíte dovnitř jednoho z domků. Mezi regály s upomínkovými předměty vám tady zpívají ptáci. Sice ze záznamu, ale zato za každého počasí.


Zvětšit mapu: Bercy Village v Paříži
autor: jap
Spustit audio