Slováci se otáčejí zády k masu

Na Slovensku za posledních dvacet let dramaticky poklesla spotřeba masa. Co je důvodem a především, jaké jsou důsledky tohoto jevu na lidský organismus? Ale vezměme to popořádku a vzhůru mezi kýty do řeznictví.

Podle všech statistik to vypadá, že Slováci konzumují méně masa. „Podle mě je to o tom, jak se o mase mluví v televizi. Mnoho lidí se živilo pouze masem, teď každý chce zeleninu. Ale ani ta zelenina není zdravá, protože je uměle vypěstovaná. Všechno je to bio. Jako dítě jsem vyrostla jen na bio,“ říká řeznice Nikola Bradová.

Zrovna krájí kuře. „Je to obyčejné kuře. Je tepleji, takže jdou lépe na odbyt, protože lidé chodí grilovat. Každý si však myslí, že když jí pouze prsíčka, tak hubne. Ale také není zdravé jíst pouze prsíčka nebo stehýnka. Je třeba jíst všechno a více cvičit a pohybovat se,“ domnívá se Nikola.

Tohle asi bere Nikola vážně. Na řeznici je překvapivě štíhlá, postavou skoro modelka v nejlepších letech. To její kolega Ruda Kováčik je dvoumetrový pořízek a ostrou sekyrou se ohání jak tatranský dřevorubec. Léta si už však zvyká na jemnější nástroje, zákazníci totiž mění návyky.

„Před deseti lety jsem neznal, že bych prodával třeba krůtí maso. Dnes je to jedna z hlavních položek, které prodáváme. Nakupuje se rozumněji, nenakupuje se ve velkém. Lidé se chovají rozumně, ale je to i zvýšenou cenou. Občas nadáváme, ale je to jako se vším,“ vysvětluje Ruda. „Dobré jsou týdny po výplatě. Konec měsíce je už takový… Lidé šetří,“ dodává Nikola.

K Rudovi chodí pravidelně pro kus bůčku i důchodce Stanislav. Ten svoje zvyky nemění a je to typický masožrout. Stejně jsou na tom prý i jeho potomci a slovo vegetarián hledá ve slovníku jen těžce. „Není předpoklad, že bych onemocněl tak, že bych maso nesměl jíst. Dnes je hodně… jak se jim říká? Vegetariánů, ano,“ říká Stanislav.

Statistiky jsou ovšem neúprosné. Od roku 89 poklesla spotřeba masa na Slovensku o třetinu a mléčné výrobky o čtyřicet procent. Tento obrovský propad nemohla způsobit jen osvěta o škodlivosti přežírání, ale nepochybně i tvrdá reforma, která přinutila lidi šetřit. S tím úplně nesouhlasí matka dvou dětí Jana.

„Nešetří jen na mase, ale i na sladkostech, těstovinách nebo na chlebu. Celkově se jedná o zdravý životní styl. Lidé kupují ovoce, zeleninu, cvičí. Záleží, jestli jsou zdraví, zda tu budou 50 let, nebo 80 let,“ myslí si.

Přesto mi nedá ocitovat zprávu místních lékařů, podle které se během deseti let zmenšil obvod pasu žen v průměru o jeden centimetr. Podle stejných autorů jsou ženy na východě v Trebišově dokonce ještě o 4 centimetry štíhlejší než v Banské Bystrici. Při pohledu na místní krasavice tak člověka napadá kacířská myšlenka, že tvrdá ekonomická reforma má něco do sebe.

autor: lsm
Spustit audio