Když utichnou zvony v Tournai, lidé jsou smutní

První metropole staré Francie byla v Belgii. Tedy na území dnešní Belgie. Město Tournai ležící u belgicko-francouzských hranic bylo první metropolí Francké říše, než se její panovník Chlodvík z rodu Merovejců přestěhoval do Paříže. To je jedno prvenství, které městu Tournai patří. Je to však zároveň nejstarší belgické město, existovalo už na počátku našeho letopočtu jako římská pevnost. A k tomu je tam ještě nejstarší zvonice v Belgii.

257 schodů vede až nahoru pod střechu tournaiské zvonice. Jean-Francois Dumoulin z turistické kanceláře zdejší radnice mi slibuje nádherný rozhled do kraje, který jsme sice kvůli belgicky podmračenému počasí neměli, ale i tak byl výhled z vrchu věže impozantní.

Po zdolání všech schodů jsme vystoupali na terasu, odkud se opravdu naskýtal pohled na kdysi opevněné město s řekou Escaut, známější pod vlámským jménem Schelda. Na ní středověký most s gotickými oblouky, které jsou ještě starší než ten Karlův v Praze.

Pan Dumoulin sliboval, že za dobrého počasí je na dohled francouzské město Lille vzdálené asi 30 kilometrů. To sice vidět nebylo, ale tak trochu svrchu jsme koukali na románsko-gotickou katedrálu Matky Boží s pěti věžemi.

Pont  des Trous

„Zvonice byla symbolem svobody měšťanů, jejich moci. Na druhé straně katedrála reprezentovala také významnou moc - církevní. Vždy tu byla určitá řevnivost mezi nimi, zvláště v době největšího rozkvětu – tedy ve 13. a 14. století. Tournai tehdy bylo centrem obchodu i řemesel,“ říká pan Dumoulin. Mnoho tapiserií, které dodnes visí v pařížských palácích, pochází právě odtud. 70 metrů vysoká zvonice i přímo vedle ní stojící katedrála jsou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

„Loď katedrály je románská, ale její poslední část - kněžiště - je gotická. Dva styly, které jsou úplně odlišné, ale jak zvenku, tak tady uvnitř tvoří dokonalou harmonii,“ ukazoval mi Jean-Francois Dumoulin románské sloupoví a na konci chrámu gotická okna.

V katedrále je ovšem vidět i ještě dávnější historie Tournai. Je tu totiž odkrytá část jejího podzemí. Pohledem do výkopů se dá zjistit, že když ji ve 12. století stavěli, budovali ji na místě římského sídliště. Vidět jsou základy obytných domů i lázní. Důkaz, že Tournai je nejstarší město v Belgii.

Zvoník Francois Clément z Tournai

Z majestátního svatostánku se vraťme do symbolu městské moci civilní. Zdejší zvonice je v Belgii nejstarší. Poprvé se z ní zvon ozval roku 1217. Sloužila jako pozorovatelna, svolávala obyvatele v případě nebezpečí nebo kvůli sdělení důležitých zpráv. Avšak býval tu i městský archiv a vězení. Dnes v ní nevisí jen zvon jeden. Rozeznít se jich může celkem 55. První zvonkohra tu byla už ve 30. letech 16. století.

Každou neděli od jara do podzimu se kromě pravidelných krátkých melodií doprovázejících odbíjení hodin ozývá ze zvonice koncert. Jeden ze tří tournaiských zvoníků, Francois Clément, si právě zvony ladí. Utahuje ovládací táhla a zkouší klávesy i pedály zvonkohry. Na zdejší zvony hráli už jeho dědeček a prastrýc.

Obvykle hrává směsici různých melodií. Skladby složené přímo pro zvonkohru, adaptace známých děl i moderní hudbu. Zvonkohra se prý dobře hodí i k hraní jazzových skladeb.

Zvonice v belgickém Tournai

Za rok odehrají turnaiští zvoníci skoro 40 koncertů. Každou půlhodinu však zvonky oznamují také krátkou melodií. Chodci na náměstí pod věží hru zvonů příliš nevnímají. Stala se součástí jejich každodenních životů. Oči a uši k věži upínají jen turisté. I rodilí Turnaisané si ale jednou za rok uvědomí, co to mají doma za poklad, říká zvoník Francois Clément. To když na Velikonoce zvony zmlknou.

„Lidé si najednou říkají, že jim něco chybí. Nevědí, co to je, až si uvědomí, že jsou to zvony. Zdejší lidé nevnímají, že tu mají unikátní soubor zvonů. Slyší je každý den. Když ale nezvoní, jsou smutní,“ dodal zvoník.

<iframe width="510" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?hl=cs&amp;ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=50.607428,3.390741&amp;spn=0.019065,0.043774&amp;z=14&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?hl=cs&amp;ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=50.607428,3.390741&amp;spn=0.019065,0.043774&amp;z=14&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Tournai</a></small>
autor: pan
Spustit audio