Vinařům ze Champagne nedává spát globální oteplování

Champagne leží asi 100 kilometrů východně od Paříže. Kolem Remeše je až sedm tisíc vinařů, kteří dávají slavnému šampaňskému jména. Za jedním z nich jsem zajel. Zrovna v den, kdy ve vesničce začínaly tradiční oslavy a přijeli tam vinaři z celé Francie. Nabízeli své produkty a z reproduktorů místního rozhlasu zněly známé francouzské melodie. Jinak je ovšem ve vesnicích v kraji šampaňského spíš klid a ticho.

První dojem: vesničky v Champagni jsou o poznání klidnější než třeba v Burgundsku. Zastavil jsem v obci Rilly-la-Montagne. Jediný pohyb obstaral vlající prapor na místní radnici. Žádná hospůdka, žádná kavárnička. Pekárna je otevřená jenom jednou týdně. Na nákupy se jezdí do nedaleké Remeše.

Stejné je to v sousední Chigni-les-Roses. Pozdní odpoledne, příjemné jarní počasí, sednout si někam na kafe je však jen zbožným přáním. Hlavní kontakt s místním světem umožňují degustace. Ba srdečné degustace. Aspoň na první pohled. Mám trochu ostych vejít někam do stavení s tím, že jdu ochutnat. Ale Jean-Pierre Floquet ve vesnici Mailly mě zve sám.

„Na tři dny k nám přijedou vinaři z celé Francie. Obyvatelé naší vesnice jim pronajmou zahrady, garáže, parkoviště a oni budou u nás v Champagne nabízet své produkty. Červená vína, bílá, sýry, ústřice, uzeniny ze Savojska, Normandie, Burgundska. Ochutnat můžete zdarma. Vstupné je pět euro,“ vybízí mě Jean-Pierre Floquet.

Mlýn ve Verzenay

Je pravda, že i vesnička Mailly se chová jako místní šampaňské. V láhvi je klidné, nedává o sobě vědět, ale když ho otevřete, začne žít svým veselým životem. Tady na slavnostech nabízejí víno z Lanquedocu, oblasti, kde je velká produkce, ale dlouho se nedbalo na kvalitu, říká mi vinař, který se přijel pochlubit se svým červeným až sem do Champagne.

To u dalšího stánku, kde dávají ochutnat proslulé St. Emillion, to má řidič těžší. Nemůže totiž doušek vyplivnout do nádoby. Jak mě poučí muž za pultem, víno je tak dobré, že se musí polknout. Jdu se tedy radši ukrýt před svody francouzské gastronomie na zahradu k Floquetovým.

Vesnička Ludes v Champagne

„Můj tchán vždycky říkal: Když budeš dobře pracovat na vinici, nebudeš mít problém s prodejem. To už dávno není pravda. Dnes je potřeba dělat na vinici, nebo mít zaměstnance. Pětačtyřicet procent zabere administrativa. Nové typy faktur, celní deklarace, hygiena, účetnictví, daně…“ vysvětluje.

A co globální oteplování, postrach vinařů? Michel Issaly je předsedou francouzské organizace Nezávislý vinař. V novinách říká, že klimatické změny uspíšily vinobraní v Burgundsku, mění chuť alsaských vín. A kvůli globálnímu oteplování by se za pár let francouzské šampaňské mohlo ocitnout na stejné úrovni jako britské bublinky.

„Ale ano. Globální oteplování existuje. Jsme zrovna v období, kdy jsme mívali strach z ranních mrazíků, které byly -2, -3, -4, -5 stupňů. Báli jsme se, že když budou příliš silné, víno ztratí na kvalitě. Drobný mrazík nevadí, pokud nezničí hrozny, posílí je. Ale už je to pár let, co ranní mrazíky ze Champagne zmizely. I zimy jsou mírnější. Pamatuji ještě mrazy v lednu 20 stupňů pod nulou,“ říká zkušený vinař z obce Mailly.

Jean-Pierre Floquet při vína degustaci

Díváme se přes plot na vinice a Jean-Pierre Floquet přichází s dalším argumentem. „Vinobraní ještě před 15 lety bylo v první polovině října. Dnes je to v září. Mezi 15. a 20. zářím. A co s tím souvisí? Že z hroznů se pomalu vytrácí typická kyselost. A jestli to má takhle pokračovat, budou naše vína pěstovat v Anglii. Bůh chraň Champagne! Rychle si kupte pár lahví u mě, dokud je čas!“ nezapře Jean-Pierre Floquet obchodního ducha. Dobře ví, že má před sebou člověka, který neumí říct ne.

<iframe width="680" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=49.155159,4.112921&amp;spn=0.009824,0.029182&amp;z=15&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=49.155159,4.112921&amp;spn=0.009824,0.029182&amp;z=15&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Mailly-Champagne</a></small>
autor: jap
Spustit audio