Obyvatele pobřeží Louisiany prý nečeká růžová budoucnost

Je to pravděpodobně nejhorší ekologická havárie v dějinách Spojených států, říká Bílý dům. Prezident Obama už podruhé v týdnu letěl do Louisiany, aby na vlastní oči viděl, jak se daří, nebo spíš nedaří vypořádat s únikem ropy z vrtu společnosti BP. Jak to cítí oni místní obyvatelé a podnikatelé?

Ostrov Grand Isle, Louisiana. Na pláži jsou vidět předlouhé plastové bariéry. Ty mají zastavit ropnou skvrnu, která je kdesi v moři. Ale sem zatím nedorazila, i když vědci i pobřežní stráž říkají, že může každým dnem zdejší pláže a mokřady zaplavit a nenávratně poškodit nebo zničit prostředí, které poskytuje práci tisícům lidí.

Je asi 50 mil, tedy 80 kilometrů odsud a pořád se blíží,“ říká mi Ray, který tady má obchod s rybářskými potřebami a smíšeným zbožím. Hlavním padouchem je soudě podle místních médií společnost BP. Ale Ray to tak nevidí.

„Nehody se stávají,“ říká smířlivě. Těžařské společnosti včetně BP přece dávají práci spoustě místních lidí a mnozí z nich u něj nakupují. „Co bychom bez ropy dělali?“ ptá se Ray. „Zastavit těžbu přece není řešení. Benzín a naftu potřebujeme.“

„I když spadne letadlo, nepřestanete kvůli tomu přece létat. Najdete řešení a dáte si pozor, aby se to nestalo při dalším letu. To je všechno, co k tomu můžu říct,“ povídá Ray.

<object width="660" height="525"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/Jh1Gcbfkobo&hl=cs_CZ&fs=1&color1=0x2b405b&color2=0x6b8ab6&border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/Jh1Gcbfkobo&hl=cs_CZ&fs=1&color1=0x2b405b&color2=0x6b8ab6&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="660" height="525"></embed></object>

Jeho konkurent Ben v obchodu o několik kilometrů dál říká, že letos ztratí přinejmenším část letní klientely. Sportovní rybáře, kteří sem za normálních okolností touhle dobou směřují. Ropná skvrna sem zatím nedorazila. Málokdo si však naplánuje rybářský výlet s kamarády do oblasti, která je označovaná za zónu, kde hrozí ekologická katastrofa. A kde se navíc v mnoha místech nesmí lovit.

Wendy tady bydlela 48 let. Pak se odstěhovala do sousedního státu Mississippi, ale teď se vrátila, aby vedla rodinný motel. O zákazníky právě teď nemá nouzi. Pokoje jsou zaplněné na měsíce dopředu lidmi najatými společností BP a vládou, kteří pracují na prevenci ropného znečištění. Wendy si proto aspoň zatím nemusí dělat starosti, že by její rodinný motel neměl dostatek příjmů. Jenže dlouhodobý výhled není podle ní dobrý.

Únik ropy podle ní poznamená komunitu na léta dopředu. Rybaření a lov, které jsou pro velkou část místních obyvatel hlavním zdrojem příjmu, prostě zmizí. „A teď se říká, že se bude zakazovat i těžba ropy v zálivu. To všechno nás ovlivní,“ říká Wendy.

Má šest vnuků a jednu vnučku. Její rodina žije v Louisianě a Wendy se bojí, co bude dál. V žaludku cítí, že se stane něco špatného. Zdejší komunita prý může umřít. Wendy se může mýlit. Zatím se jejímu motelu daří víc než dobře. Ale její slova vystihují pocity lidí, kteří v téhle části Spojených států žijí.


Zobrazit rozsah ropné havárie v Mexickém zálivu na větší mapě

Situaci na pobřeží amerického státu Louisiana popsal v Zápisníku zpravodaj České rozhlasu ve Spojených státech Vít Pohanka. Ten se v posledních dnech pohybuje přímo na místech, která jsou ekologickou katastrofou postižena.

Logo
autor: vpo
Spustit audio