Hamás má v éteru protivníka – komunistické rádio Hlas lidu

8. červen 2010
Zblízka

Přesně před třemi lety vrcholila v palestinském pásmu Gazy občanská válka, která výrazně změnila politickou mapu Blízkého východu. Západem podporovaný tábor se pokoušel odstavit od moci islamisty z Hamásu. Krvavý konflikt ovšem skončil vítězstvím Hamásu, který od té doby ovládá celé pásmo Gazy. Ne všichni obyvatelé však režim islamistů vítají. Třeba komunistické rádio Hlas lidu proti nim dokonce otevřeně brojí.

Stanice Sawt aš-Ša’ab neboli Hlas lidu právě vysílá zprávy. Výjimečně jde elektřina, a tak se to obejde bez generátoru. Jak ovšem říká ředitel Zulfikár Svérdžou, stanice musí řešit i zásadnější problémy. „Jsme demokratické rádio, které věří v levicové ideály. I když jsme marxisté-leninisté, vysílání máme objektivní. Právě proto nám dělá potíže vládnoucí Hamás. Máme jiné myšlení. Hamás však chce, abychom byli stejní fanatici jako oni,“ tvrdí.

V 90. letech mělo na palestinských územích navrch hnutí Fatah, které dnes vede palestinský prezident Mahmúd Abbás. Američané a Izrael posílali tomuto táboru zbraně i peníze a cvičili ho. Fatah mezitím věznil, mučil i zabíjel aktivisty Hamásu, kteří odmítali mírový proces a často i páchali teroristické útoky. Pak ovšem Hamás vyhrál demokratické volby. Před třemi lety se ubránil pokusu o převrat a přešel do krvavého protiútoku. Začal se aktivistům Fatahu krutě mstít a sám ovládl celou Gazu.

Rádio Hlas lidu však patří Lidové frontě pro osvobození Palestiny a ta konflikt jenom pozoruje. „Také jsme s palestinským hnutím odporu proti izraelské okupaci. Zároveň však chceme, aby se Palestinci na západním břehu a v Gaze sjednotili, aby se Hamás a Islámský džihád zařadili k Fatahu do Organizace pro osvobození Palestiny,“ říká Zulfikár Svérdžou.

Jenže Hlas lidu naráží na nevoli dnešních vládců. „Před časem zakázali naši stanici, protože informovala o bojích mezi Hamásem a Fatahem. Vláda Hamásu nás vyzvala, ať toho necháme. Odmítli jsme, a tak naši stanici zavřeli,“ stěžuje si.

Pod silným tlakem přicházejícím i od mezinárodních novinářských organizací nakonec Hamás vysílání zase povolil. Jak ovšem říká šéf stanice Svérdžou, názorové střety neustávají. „Samozřejmě, jsme prostě opoziční rádio. Brojíme proti zahalování žen, také třeba proti nové dani, kterou chce Hamás uvalit na obyvatelstvo. Jsme pod izraelskou blokádou, tak přeci vláda nemůže lidi takhle zatěžovat,“ vysvětluje.

Levicové rádio vysílá pořady pro děti, pro ženy a hlavně o politice. 18 hodin denně. Skromné zázemí v jednom z paneláků Gazy mi ukazuje šéfredaktor pan Basám: „Máme 14 zaměstnanců, mezi nimi i tři ženy, protože ty musejí mít také právo vyjadřovat se. V téhle místnosti se připravují zprávy, tady je pracoviště našich zvukařů. A tady je studio pro diskusní pořady.“

Jak dodává ředitel Svérdžou, nedávno prý činitele Hamásu hodně nadzvedla debata o razii ozbrojených islamistů v dětském táboře OSN. Lidová fronta má však dvakrát delší historii než Hamás, a tak si prý islamisté proti ní tvrdší zásah nedovolí. To příznivci palestinského prezidenta Abbáse jsou na tom v Gaze o poznání hůř.

„Jsou tady tři politické stanice. Jednu má Hamás, jedna patří Islámskému džihádu. Pak jsme tady už jenom my. Fatah musel svůj rozhlas před třemi lety zavřít. Ted už by sice mohli zase vysílat, ale bojí se. Pamatují tu krvavou válku, jak je lidé z Hamásu stříleli do kolen. My se však nebojíme! Věříme, že je naším právem říkat pravdu o tom, co se v Gaze děje,“ dodává ředitel rádia.

<iframe width="680" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=gaza&amp;sll=49.930008,15.369873&amp;sspn=4.130505,8.448486&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=P%C3%A1smo+Gazy&amp;t=h&amp;ll=31.409912,34.406433&amp;spn=0.410217,0.933838&amp;z=10&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=gaza&amp;sll=49.930008,15.369873&amp;sspn=4.130505,8.448486&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=P%C3%A1smo+Gazy&amp;t=h&amp;ll=31.409912,34.406433&amp;spn=0.410217,0.933838&amp;z=10" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu. Pásmo Gazy</a></small>
Spustit audio