Německo šílí! Může za to devatenáctiletá Lena

Německo se minulý týden přejmenovalo na Lenaland. Devatenáctiletá maturantka odsunula ve zpravodajství všech německých médií na druhou kolej i kancléřku Angelu Merkelovou. Důvodem celonárodního šílenství bylo vítězství mladičké zpěvačky Leny v mezinárodní soutěži Eurosong.

Love, oh love by se po tomto týdnu mohla klidně stát novou německou hymnou. Těžko najít člověka, který chytlavý song alespoň krátce nezaslechl. Devatenáctiletá dívka z Hannoveru se přes noc stala miláčkem celého národa. Umí dobře zpívat, má charakter, je výjimečná, má talent. A je taková přirozená, hodnotili novou hvězdu fanoušci.

Její přílet z Osla, kde se letos v Čechách nepříliš populární Eurosong konal, vysílaly německé televize v přímém přenosu. Rozpustilou zpěvačku, kterou před rokem nikdo neznal, přišel přivítat i dolnosaský premiér. O tisících fanoušků ani nemluvě.

Čím vyvolala Lena kolektivní nadšení? Odpověď na tuto otázku hledala snad s výjimkou ekonomických deníků všechna německá média. Jeden důvod by se našel: Lena je velmi bezprostřední a svou bezprostředností zábavná. Svědčí o tom i první tisková konference. „Bože Leno, my jsme vyhráli a já říkám: Co? Co? Ne!! To bylo tak nereálné. Nepočítali jsme s tím,“ vyjádřila své pocity na tiskovce Lena.

<object width="660" height="405"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/G3S0cT6O4c0&hl=cs_CZ&fs=1&color1=0x2b405b&color2=0x6b8ab6&border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/G3S0cT6O4c0&hl=cs_CZ&fs=1&color1=0x2b405b&color2=0x6b8ab6&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="660" height="405"></embed></object>

Německý Bild trápilo, že neví, zda má Lena přítele, jaké má koníčky, jak vypadá její matka. Nepochybuji o tom, že bulvární média určitě brzy nějaké novinky ze soukromého života nové německé superstar objeví. Zcela vážně se do rozboru fenoménu Lena pustily seriozní deníky.

Jak to, že v konkurenci cirkusových estrád uspěla dívka v jednoduchých černých šatech s tanečními pohyby, jako kdyby byla žákyní Joe Cockera? Jak to, že vlnu nadšení strhla černovláska s přirozeným šarmem a nikoli umělá blondýna? Je to prý osobnost, které nechybí mladistvá drzost a odvaha. O tom koneckonců svědčí i její zápis do pamětní knihy na radnici v rodném Hannoveru: Wow, ty brďo, to je hustý. Děkuji pěkně. Lena.

Vítězství v mezinárodní estrádní show dostalo i politické pozadí. Berliner Zeitung se například obával, že kvůli kancléřce Merkelové se Německo dostává do izolace. Hlasy ze zahraničí pro německou zpěvačku prý svědčí o tom, že tomu tak není a Lena je novou tváří Německa přijatelnou i pro jiné Evropany.

Zcela vážně se spustila debata, zda by Lena a její producent Raab neměly dostat řád za zásluhy. Koneckonců, kdo tak pozitivně zviditelnil Německo na evropské scéně? Politici to podle celoněmeckého přesvědčení určitě nejsou. Televizní komentátorka to vystihla asi nejpřesněji: Vítězství Leny je něco, co Německo v současné krizi, kdy se na lidi valí jedna horší zpráva za druhou, potřebovalo. Němci potřebovali stoprocentní úspěch.

Pohádkou tu nazývají Lenin příběh. A věří, že nejde o poslední úspěšné tažení. Teď už je ovšem řada na německých fotbalistech, aby uspěli na mistrovství světa. A kdyby náhodou ne, příští rok se bude Eurosong konat v Německu a Lena se prý chystá své vítězství obhájit.

autor: kls
Spustit audio