Maroko je pro Židy země bez stresu

10. červen 2010
Zblízka

Židé, kteří odešli z muslimských zemí, tvořili v prvních letech existence Izraele 40 procent populace židovského státu. Někteří své domovy spěšně opouštěli kvůli rostoucímu nepřátelství okolí. Jiní vyslyšeli volání židovských vůdců, aby se přestěhovali do nového státu. Například v Maroku však hodně Židů mezi svými arabskými sousedy zůstalo a do Izraele odmítli odejít.

„Ne, tady už žádní Židé nejsou. Odjeli dávno do své země, do toho svého Tel Avivu,“ říká zelinář ve starém městě Rabatu. Dnešní marocká metropole měla kdysi svoji židovskou část. Zbyly pouze názvy uliček, domy, synagoga.

Musím proto do města, kde je připomínek židovské minulosti nejvíce. Do Casablanky. „V současnosti nás tu není víc než dva tisíce. To je to málo, co tu po válce zůstalo,“ říká Serge Benlolo ze zdejší židovské komunity.

„Většina žije v Casablance a hrstka Židů je třeba i v Rabatu. Stále sem také přijíždějí z Izraele lidé, kteří mají kořeny v Maroku. Pořádáme třeba fotbalové zápasy anebo se sem sjíždějí na chanuku. Tak se snažíme být v kontaktu,“ vysvětluje.

Židé odcházeli z arabských zemí do nového Izraele z různých důvodů. Egypt a Libyi většinou opouštěli kvůli rostoucímu nepřátelství vyvolanému založením Izraele a hromadným útěkem Palestinců. Z Iráku, Jemenu a ze severní Afriky se Židé vydali do země zaslíbené často z vlastní vůle a na výzvu izraelského vedení.

„Já jsem nikdy v Maroku žádné rozpory mezi námi Židy a Araby nezaznamenal. Židovská menšina tu má ochranu krále a navíc mentalita zdejších lidí není agresivní ani rasistická. Navzdory problémům mezi Izraelem a Palestinci není v Maroku cítit napětí,“ popisuje Serge Benlolo.Právě proto mě také pozval na náboženskou slavnost do židovského klubu.

„Pracuji tu už jedenáct let. Moje matka pracovala také léta u Židů,“ říká muslim Háfed. „Muslimové i židé věří v Boha, a ten je jenom jeden. Židé jsou navíc mnohem korektnější jako zaměstnavatelé než třeba Francouzi. Je tu skvělá atmosféra. Je to, jako bych pracoval pro svoji vlastní rodinu,“ pochvaluje si.

Slova o přátelství Židů a Arabů v Maroku se můžou mnohým zdát až podezřelá. V Jeruzalémě je však potvrzuje také šéf Světového svazu marockých Židů Ben Čitrit. „Po staletí žili Židé v Maroku v kulturní a ekonomické svobodě. Proto marocké království a krále milujeme. V Maroku jsme vždy žili v naprostém souladu s ostatními lidmi. Jeruzalém pro nás ovšem byl vysněným místem k životu, vlastí našich předků,“ dodává.

Komunita marockých Židů dokládá soužití s Araby i jinak. „Tady v Maroku mluví všichni z poloviny francouzsky a z poloviny arabsky, bez ohledu na to, jestli jste Arab, nebo Žid. Oba jazyky se často prolínají, a to třeba i u politiků, když mluví v televizi,“ Serge Benlolo.

A jak je to tedy s hebrejštinou? ptám se ho v Casablance. A proč vlastně také do Izraele neodešel? „Učíme se hebrejsky v židovských školách. Používáme ji však jenom při obřadech nebo právě při setkání s Izraelci, a tak ji příliš neovládáme. Já osobně jsem vlastně zároveň také Izraelec. Žil jsem už v několika zemích, ale v Maroku je mi nějak nejlíp. Žije se tu dobře. Není tu takový stres,“ pochvaluje si.

<iframe width="680" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=32.063956,-8.657227&amp;spn=13.01749,29.882813&amp;t=p&amp;z=5&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=32.063956,-8.657227&amp;spn=13.01749,29.882813&amp;t=p&amp;z=5&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Maroko</a></small>
autor: mha
Spustit audio