Slovenští fanoušci si chystají zbroj na první fotbalovou bitvu

15. červen 2010
Zblízka

Slovensko na fotbalovém šampionátu dnes odehraje první zápas a mnozí fanoušci, kteří přijeli přímo do Jižní Afriky, se už můžou považovat za vítěze. Cestu do centra fotbalového dění totiž vyhráli v reklamní soutěži. Jaké jsou jejich první dojmy a příprava na historicky první vystoupení Slovenska na fotbalovém mistrovství světa?

Beáta umí nejen fandit, ale zřejmě natáčí na stadionech i dobrá videa. Jedno takové poslala do soutěže a čtenáři ho v anketě označili jako nejlepší. A tak se světlovlasá dívka rozloučila s rodiči, slíbila jim, že dá na sebe pozor, a včera přistála Africe.

„Zaplatit si cestu není tak jednoduché. Ale po mistrovství jsme toužili a vyšlo to, takže jsme nadšené. Už se všichni těšíme, bude to úžasné,“ svěřila se Beáta.

Dívčí kufříky bývají plné tajemství, hadříků a šminek. I ten Beáty obsahuje zajímavé věci, za které budou na stadionech rádi především kameramani. Počítám, že si vyzdobenou Beátu pomalovanou válečnými barvami nenechají ujít.

„Koupila jsem si i speciální náušnice, mám k nim náramek a na krk všelijaké hlouposti. Dres mám tady,“ ukazuje svoji výzbroj Beáta.

Slovenští fotbalisté na tréninku

Sympatická světlovláska bydlí s ostatními šťastnými výherci na okraji Pretorie v rozlehlém areálu střední školy, která vypadá spíš jako britský univerzitní kampus plný hřišť a parků. Teď se tomu říká Slovenská vesnice a i personál nosí slovenské dresy. Ovšem Stano si ho musí teprve koupit.

„Vůbec nemám ponětí, kolik tady dresy stojí. Byl jsem na mistrovství světa v hokeji ve Švýcarsku a bylo to tam velmi předražené. Takže nevím, kolik si mám vyměnit za místní randy,“ přemítá.

Stano pro změnu vyhrál výlet do Afriky se svoji fotkou z kvalifikačního utkání Česko-Slovensko v Praze. Ovšem každá výhra něco stojí, a tak do slovenského státního rozpočtu musí zaplatit 19 procent z ceny výletu do Afriky.

<object width="500" height="405"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/U2Ghvq86JYk&hl=cs_CZ&fs=1&color1=0x2b405b&color2=0x6b8ab6&border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/U2Ghvq86JYk&hl=cs_CZ&fs=1&color1=0x2b405b&color2=0x6b8ab6&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="405"></embed></object>

„Hodnota zájezdu je nějakých sedm tisíc, hodnota zápasu nějakých sto eur pro dva. Z toho je nutné zaplatit 19 procent DPH. Když se podíváme, kde bydlíme, tak se mi to zdá dost. Je to internát. Ale jsme tu, takže zavřeme oči a otevřeme až na stadiónech,“ usmívá se Stano.

Slovenskému týmu bude proti Novému Zélandu fandit i jeden Čech. Bedřich Prchal žije v Košicích a k výletu do Afriky také přišel jak slepý k houslím. Jeho žena ho vyhrála při nákupu v supermarketu. „Kdyby tu bylo Česko, tak fandím Česku, ale to tu bohužel není. Takže budu fandit Slovensku,“ přiznává Bedřich.

Do Afriky přijelo na fotbal možná až 700 slovenských fanoušků. Alespoň to předpokládají slovenští policisté, kteří tu působí po dohodě bezpečnostních složek a FIFA. Jenže právě obavy o bezpečnost prý mnoho Slováků od cesty odradily, říká Táňa Lhotský, která Slovenskou vesnici v Pretorii řídí.

Marek Hamšík při rozhovoru

I tak budou mít Slováci v ochozech stadionu v Rustenburgu navrch. Z Nového Zélandu podle informací Radiožurnálu přijelo asi 200 lidí. Hlavní slovo tak budou mít opět Jihoafričané a jejich bzučící vuvuzely.


Zobrazit stadión v jihoafrickém Rustenburgu a další stadióny MS ve fotbalu na větší mapě
autor: lsm
Spustit audio