V Kazachstánu jsou dvě tabu – Borat a Nazarbajev

Největším vnitrozemským státem světa je Kazachstán - rozkládá se od hranice s Evropou až po Čínu na ploše 2,7 miliónu kilometrů čtverečních. Pozoruhodný je také, že má dvě hlavní města - bývalé a nové. Původně byla kazašskou metropolí Alma-ata nebo také Almaty - na jihu země. Právě tam jsem nechtě začal svou kazašskou cestu společně s moravskými lidovými muzikanty, kteří tam vystupovali v rámci Dnů české a polské kultury.

V muzikantech z uherskohradišťské cimbálovky Pozdní sběr vyvolal odlet do Střední Asie příslušné hudební vzpomínky. Ruský text písně, kterou si pozpěvovali, navíc zůstává aktuální - i nás čeká opravdu daleká cesta dlouhá přes pět tisíc kilometrů.

Původně jsme měli letět z Prahy přímo do Astany, která je novým hlavním městem Kazachstánu. Českým aeroliniím se však zatím nepodařilo překročit byrokratickou bariéru a nedostaly k otevření nové linky povolení, přestože zahájily reklamní kampaň a dokonce na neexistující spojení prodaly letenky.

Přistáli jsme tedy i s cimbálem v bývalém hlavním městě Almaty, které je od Astany vzdálené asi tisíc kilometrů. A tady jsme se od organizátorky naší cesty paní Ivany dozvěděli zásadní informaci. „Nejsou lístky na vlak. Ani na dnešek ani na zítřek. Když za dvě hodiny zjistím, že nejsou ani na zítřek, pojedeme autobusem. Otázka je, jestli tímhle. To však nevím,“ oznámila.

Domy v kazašské metropoli Almaty

A tak jsme si dlouhou chvíli krátili prohlídkou Almaty, kde toho však, upřímně řečeno, k vidění moc není. Bývalá metropole zůstala především obchodním centrem Kazachstánu. Hodně se tady staví a opravuje. Město na úpatí úchvatného pohoří Ťan Šan se chystá na dvě velké události. Tou první budou sedmdesátiny prezidenta Nazarbajeva 6. července a druhou asijská obdoba olympiády v příštím roce, vysvětluje náš průvodce Pavel.

„Tady se staví Ochotnyj rjad, což bude stejný luxusní podzemní obchodní dům, jako mají v Moskvě. Většina ulic v centru se opravuje, protože Almaty se připravuje na celoasijské hry. Město je teď opravdu hodně ucpané i kvůli přílivu levných ojetých aut z Japonska. Poznáte je podle toho, že mají volant na pravé straně. S volantem na levé stojí auto kolem 15 tisíc dolarů a na druhé jen kolem sedm tisíc,“ vysvětlil Pavel.

Stará a nová architektura v Almaty

Uprostřed Astany se tyčí majestátní rezidence hlavy státu a vedle ní ještě větší budova Nadace prezidenta. Nedá se však říci, že by Kazachstán byl orientální despocií, jakou je například Turkmenistán nebo jiné země středoasijského regionu.

V Kazachstánu platí pouze dvě tabu: ve vlastním zájmu se raději neptejte se na fiktivního kazašského novináře Borata, který podle Kazachů jejich zemi znectil a zostudil po celém světě, a nekritizujte prezidenta Nursultana Nazarbajeva ani jeho velkou rodinu.

Nursultan Abiševič vládne své zemi prakticky už 31 let - od roku 1979, kdy se stal prvním tajemníkem Komunistické strany Kazachstánu. Má zvláštní zvyk: na významných místech zanechává otisk své ruky ve zlatém kovu.

Prezidentský palác v Almaty

Když do odlitku vložíte svou dlaň, měli byste vyslovit přání, které vám prezident nebo jiná nadpřirozená bytost splní. My jsme si přáli hlavně co nejrychleji i s cimbálem odletět z Almaty do Astany. A věřte, nebo ne, vyšší síla nám v tom opravdu pomohla, protože jinak si tento zázrak vysvětlit nedokážeme.

<iframe width="680" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;t=p&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=47.872144,66.09375&amp;spn=20.656607,59.765625&amp;z=4&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;t=p&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=47.872144,66.09375&amp;spn=20.656607,59.765625&amp;z=4&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Kazachstán</a></small>
autor: mdo
Spustit audio