Před Cervantesovou jeskyní dnes alžírští kluci hrají domino

Jezdil na staré herce Rosinantě, bojoval s větrnými mlýny a bezhlavě se vrhal do všelijakých dobrodružství, která zpravidla končila velkým výpraskem. Takhle vzpomínám na důmyslného rytíře Dona Quijota z hodin češtiny. Vydal jsem se v Alžírsku po stopách Quijotova tvůrce Miguela Cervantese, který na konci 16. století strávil v alžírském vězení dlouhých pět let.

Od přístavu se Alžír zvedá do prudkých strání. Úzkými a auty ucpanými uličkami popojíždím vzhůru. Slunce pálí, jak se na Afriku sluší. Hledám místo, které se zapsalo do světových dějin literatury. Vlastně je to jenom jeskyně, zato však neobyčejná. Před nějakými 500 lety se v ní několik měsíců skrýval Miguel Cervantes. Ten, který napsal veleslavného Dona Quijota.

„Tak jsme konečně tady, stojíme před Cervantesovou jeskyní,“ říká Rouf Mocrani, můj průvodce v Alžíru. Odtud měl Cervantes dobrý výhled na moře. Prý vyhlížel španělské lodě, které by ho odvezly do rodného Španělska.

Jeskyně dávno ztratila svůj přírodní ráz. Má železné vchodové dveře, zamčené na petlici. Venku navíc stojí robustní lešení. Pletivem ve dveřích se díváme do malé jeskyně, kterou Alžírsko oficiálně zpřístupnilo před čtyřmi lety.

„Cervantese zajali piráti, když se vracel z Egejského moře, ze slavné bitvy u Lepanta. Tam bojoval na straně Španělů s Osmanskou říší,“ povídá Rouf Mocrani. „Piráti ho chtěli prodat do otroctví, ale protože se ukázalo, že Cervantes není obyčejný námořník, chtěli za něj velké výkupné. Několikrát jim utekl, naposledy se skrýval právě v téhle jeskyni,“ doplňuje.

Před jeskyní sedí místní mládež, kluci oblečeni do fotbalových dresů. Sedí kolem stolku, na kterém hrají domino. Knížky nečtou, radši se dívají na filmy, říkají. K mému překvapení však Cervantese znají. Hlavně proto, že ulice, kterou jsem k jeskyni přijel, se ještě nedávno jmenovala Cervantesova.

Ze všeho nejvíc však tyhle alžírské teenagery zajímá fotbal. A zvlášť v této době. Jejich nároďák postoupil na mistrovství světa. A to na úkor Egypta, tradičního rivala Alžířanů.

Avšak zpátky ke světovému spisovateli. Vysoké výkupné, které za něj požadovali alžírští piráti, nakonec Cervantesovi příbuzní obstarali. A tak se Cervantes po pěti letech vězení vrátil do rodného Španělska. K velké radosti všech čtenářů podivuhodných příběhů důmyslného rytíře Dona Quijota, protože tuhle postavu světové literatury vytvořil Cervantes až po svém alžírském dobrodružství.


Zvětšit mapu: Cervantesova jeskyně v Alžíru
autor: Pavel Polák
Spustit audio