Na koridě čekal býka nerovný boj

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Někomu bohatá kuchyně, živočišné flamenco nebo fotbal. Pro mě je však kopaná příslovečnou španělskou vesnicí, a tak jsem se při své návštěvě země pod Pyrenejemi zajímala o jiný sport. Nebo spíš národní tradici - o býčí zápasy.

Městečko Mijas leží v andaluských kopcích nad Středozemním mořem a místní obyvatele živí převážně turistický ruch. Tou hlavní atrakcí, která láká návštěvníky, je více než 100 let stará aréna, tedy spíš arénka, kde se koná corrida de toros, býčí zápasy. Nikdo nemůže být na pochybách, že je to jen slabý odvar skutečných, tradičních býčích zápasů, taková ukázka pro turisty. Ale stejně jsem se nechala zlákat. Když je člověk v Paříži, musí vylézt na Eiffelovku, ve Španělsku musí vidět koridu, jinak jako by tam nebyl, říkala jsem si.

Ještě než dostali slovo matadoři, nastoupili tři tanečnice a tanečník, aby turistům předvedli další tradiční španělskou záležitost: flamenco. Tanečnice byly krásné, ale jejich mužský protějšek celkový dojem trochu kazil. Vypadal jako obtloustlý člen baletu Československé televize, kterého nevyhodili jen pro jeho politickou angažovanost. Erotický náboj, který flamenco určitě má, se tím poněkud ztratil. A pak už nastoupil první toreador a jeho skvadra.

Vypadal přesně tak, jak jsem si ho představovala: typické oblečení poseté flitry, elegance pohybů a skvělé držení těla. Býk, který do arény vběhl vzápětí, byl malý a nezdál se rozzuřený. Spíš připomínal pejska, který se jde vyvenčit a čeká, že si s ním někdo bude hrát. Z omylu ho vyvedly až dva bodce zvané banderillas vražené do zad. Zmatené krvácející zvíře se marně snažilo bodců zbavit a mezi tím útočilo na toreadorovu rudou muletu.

Rozzuřený býk minul toreadora

Když to někdy vypadalo, že si tur přeci jen vybere k útoku člověka místo pláštěnky, obecenstvo hrůzou vyjeklo a pak zatleskalo toreadorovi a jeho umění udělat v pravý čas úkrok stranou. Nakonec bodl toreador býka mečem do zad. Ačkoliv zbraň pronikla celým tělem, zřejmě nezasáhla důležité orgány a zvíře padlo k zemi, až když ho jeden z pomocníků dodělal dýkou.

Z mého popisu je asi jasné, že mě korida neuchvátila. Naopak. Je to podle mě nerovný až zbabělý souboj člověka se zvířetem. Toreador má pomocníky, kteří okamžitě odlákají býka, když něco není, jak má být. Býk je na všechno sám. A toreador může vběhnout do úzké chodbičky mezi zdmi arény, kam za ním zvíře nemůže - býk úniku nemá.

Když zvíře padlo, uvědomila jsem si, že je to první živočich - nepočítám-li dotěrný hmyz - kterého jsem viděla umírat, a vůbec se mi to nelíbilo. Ta úžasná atmosféra, tradice, ten bojovný rituál, který tak uchvátil Ernsta Hemingwaye, mi zůstaly skryty. A tak, byť bych se raději ztotožňovala se slavným spisovatelem, musím držet palce Brigitte Bardotové, která vášnivě bojuje za zákaz koridy. A jsem ráda, že tato barbarská podívaná nemá v mé zemi tradici.

Toreador dráždí býka muletou

Do studia Zápisníku zavítal novinář a publicista Tomáš Průša, který koridu zná velmi dobře. V rozhovoru právě tento druh zábavy posluchačům přiblížil.

<iframe width="680" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Mijas&amp;sll=48.118663,17.111549&amp;sspn=0.067155,0.132008&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Mijas,+Malaga,+Andalusia,+%C5%A0pan%C4%9Blsko&amp;t=p&amp;ll=36.879621,-4.526367&amp;spn=6.150267,14.941406&amp;z=6&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Mijas&amp;sll=48.118663,17.111549&amp;sspn=0.067155,0.132008&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Mijas,+Malaga,+Andalusia,+%C5%A0pan%C4%9Blsko&amp;t=p&amp;ll=36.879621,-4.526367&amp;spn=6.150267,14.941406&amp;z=6&amp;iwloc=A" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: město Midas ve Španělsku</a></small>
autor: lew
Spustit audio