V Gdaňsku můžete prožít stávku místních loďařů

Celý měsíc bude Polsko slavit třicáté výročí vzniku Solidarity. Legendárního odborového hnutí, které vzniklo v loděnici v Gdaňsku. Právě tou vás proveze výjimečná autobusová linka. A čeká vás řada nečekaných historických překvapení.

K 35 pasažérům výjimečné jízdy polskou historií mluví Pawel Zieńczkuk. Pracoval v loděnici přes 30 let. Vyrážíme na hodinovou exkurzi po místech, kde se bez patosu rodilo svobodné a demokratické Polsko.

Veze nás autobus-veterán, kterému se v Polsku říkalo Okurek. Řidič jede krokem, abychom stíhali klasický rytmus průvodců, a říká mi: „Je to zajímavé. Je skvělé, že se lidé mohou dozvědět o stávkách v loděnicích od těch, kteří to zažili na vlastní kůži.“

„Zajímá to zároveň mladé i staré. Ty, kteří v loděnici pracovali, i ty, kteří tady nikdy nebyli. Ženy i děti. To nás překvapilo. V každém autobuse, každý den se najde někdo, kdo tady v 70. a 80. letech pracoval, kdo zná dokonale souvislosti politických změn v Polsku,“ doplnil řidič.

Subjektivní trasa – tak se jmenuje unikátní autobusová linka, která vás provoze po gdaňské loděnici. Třeba teď se díváme na dílnu, kde jako elektrikář začínal pozdější prezident a držitel Nobelovy ceny míru Lech Walesa.

Walesa si prohlíží originální pracovní stůl, při kterém přemýšlel, jak položit komunismus na lopatky. Zajímá mě, jestli se sem byl podívat třeba syn Lecha Walesy Jaroslaw. Chtěl vidět místo, kde začala politická kariéra jeho otce? „Přímo u stolu, kde kdysi otec pracoval, jsem nebyl, ale v samotné loděnici jsem byl už několikrát,“ říká mi Walesa junior.

Na jiném místě zase vysedáme z autobusu a jdeme ke zdi, kterou měl Walesa přelézt a zorganizovat stávku, která režim zaskočila. Máme možnost hlasovat o historii. Přelezl Walesa v roce 1980 zeď, nebo ne? Pokud se chcete dozvědět správnou odpověď na tuto hádanku, pak navštivte loděnice v Gdaňsku.


Zvětšit mapu: poloha Gdaňsku a loděnice ve městě
autor: pev
Spustit audio