Nová československá miss je z Nebrasky v USA

Stephanie Vocasek - tak se jmenuje nová československá Miss Spojených států. Zástupci krajanských organizací ji vybrali na největším krajanském festivalu ve Spojených státech, ve Wilberu v Nebrasce, ze 13 kandidátek. Co vědí tyto dívky o České republice? A umějí vůbec mluvit česky?

„Bůh vám všem žehnej a vám, děvčata, hodně štěstí,“ přeje Charlie Keller, hybatel české komunity ve Wilberu v Nebrasce, maličkém městečku o 18 stovkách duší, ostrůvku v nekonečném moři kukuřičných polí amerického středozápadu.

Přednes české hymny poznamená malé technické nedopatření, když nahraný doprovod spustí o několik vteřin později než zpěvačka. Ta se však rychle přizpůsobí, posluchači si zjevně ničeho nevšimli, a jestli ano, nedávají to nijak najevo. Zpěvačce to místy trochu ujede, ale to očividně nijak nesnižuje pohnutí publika.

Když naváže slovenskou hymnou, připadám si skoro jako v dobách existence federálního Československa. A pak přijde to hlavní. Postupně se představují české a slovenské královny ze států a měst, kde působí krajanské organizace. Některé, jako Tracy Jedlička z Oklahomy, začnou několika českými větami, ale většinou mluví jen anglicky.

Velký důraz je kladen na kroje

Kandidátky musejí obstát ve 4 kategoriích. Hodnotí se hlavně jejich talent vystupovat na veřejnosti. Odpovídají na otázky týkající se české a slovenské historie a současných vztahů obou zemí se Spojenými státy. Nejdřív jen před porotci, to aby mohli ohodnotit jejich znalosti v situaci, kdy nejsou ztrémované publikem, a potom veřejně.

„Jaký hlavní mezinárodní problém poznamenává vztahy Spojených států, České republiky a Slovenska,“ ptá se moderátor. „Američané chtějí postavit v Česku a na Slovensku radar a protiraketovou základnu,“ říká Tracy z Oklahomy. Informace o tom, že prezident Barack Obama plán na výstavbu radaru v Česku loni v září zrušil a že protiraketová základna měla stát v Polsku, ne v Česku a už vůbec ne na Slovensku, zřejmě na americkém středozápadě ještě tak úplně nezapustila kořeny.

Publikum v každém případě ohodnotí výkon kandidátky Jedličkové potleskem. V podobném duchu se nesou odpovědi jejích soupeřek i reakce na ně. Po tuhém boji nakonec vítězí místní favoritka. Stephanie Vocasek je z Nebrasky a na jeden rok teď bude oficiální veřejnou tváří české krajanské komunity v Americe.

Wilber je hlavním českým městem v USA

Její češtině sice není moc rozumět, ale to asi není až tak důležité. Podstatné je, že se spolu s desítkami tisíc lidí od Minnesoty na severu po Texas na jihu, Oregonu na západě a Massachusetts na východě upřímně hlásí ke středoevropským kořenům své rodiny.

Krajanské slavnosti v Nebrasce však nabízejí daleko víc než jen volbu miss a každoročně přitáhnou několik tisíc Američanů českého původu. Mnozí z nich představují už několikátou generaci žijící ve Spojených státech, a přesto si stále velmi houževnatě snaží udržet českou kulturu. Jak žijí krajané ve Spojených státech, jak jsou na tom se znalostí češtiny nebo zda žijí ve spojení s původní vlastí, přiblížil posluchačům Zápisníku zahraničních zpravodajů v telefonickém rozhovoru zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Vít Pohanka.

0:00
/
0:00

Zvětšit mapu: Wilber, Nebraska, USA
autor: vpo
Spustit audio