Zapomenuté město Ulanbay si Čína chrání

19. srpen 2010

Hedvábná stezka v Číně je dodnes vyhledávanou turistickou atrakcí. Mnohé památky na této staré obchodní cestě ovšem nenávratně mizí. Týká se to i starodávných hrobek Ulanbay. Na mapě sice byly, ve skutečnosti už neexistují. Při jejich hledání však můžete najít stejnojmenné město. O tom se naopak žádní průvodci nezmiňují.

Kodrcáme se po okraji přehrady, kolem nás projíždějí bagry a nákladní auta. Přitom právě v těchto místech se nacházelo starodávné pohřebiště. Nenávratně však zmizelo pod vodní hladinou. Nyní už je mi tedy jasné, proč jsme ho nemohli najít. Přesto mi jeden ze starousedlíků dal tip: Projeďte staveniště, kontrola vás po prokázání totožnosti pustí. Pak jeďte ještě asi pět kilometrů a uvidíte zříceniny starodávného města Ulanbay.

„Vzniklo v době vlády dynastie Tchang, v 7. století našeho letopočtu. Před tímto obdobím existovalo mezinárodní obchodní spojení s Čínou jen po moři, pak však vznikla Hedvábná stezka, která právě tudy procházela, a každý se v Ulanbay musel zastavit," vypráví mi správce památky pan Paj.

Před námi se tyčí vysoké hradby z nažloutlých cihel, které místy už však připomínají spíše ohlodané hliněné valy. Přesto je obrovská rozloha jednoho z někdejších správních center na západě Říše středu impozantní.

„Zachováváme ho, protože jde o historický důkaz. Potvrzuje totiž, že Sin-ťiang patřil Číně už před 1400 lety, kdy zde císařové dynastie Tchang vybudovali vojenský tábor. A tehdy tu žili předci dnešních čínských muslimů zvaných Chuej," dozvídám se další informace, zatímco se procházíme kolem zbytků věží.

Dnes už se nedá před prudkým sluncem prakticky nikam schovat. Alespoň na chvilku se zastavit na tomto vyprahlém a téměř zapomenutém místě, kudy procházela historie, ovšem stojí za to. Tím spíše, že Ulanbay je prvním předchůdcem současné metropole Urumči. A navíc, můžete si být jisti, že tu nenarazíte na jinak všudypřítomné davy turistů.


Zvětšit mapu: Ulanbay, Čína
autor: mir
Spustit audio