San Francisco je stále Mekkou homosexuálů

Sanfranciská čtvrť Castro je tradiční baštou homosexuálů. Sjíždějí se tam už desetiletí nejen z Kalifornie, ale z celých Spojených států. Proč právě tam?

Tramvaj zvoní skoro jako v Praze nebo jiném českém městě. Ale v Česku byste asi jen těžko hledali místo, kde je tolik gayů pohromadě. Někteří jdou ruku v ruce po chodníku, jiní ve dvojicích klábosí v zahrádkách kaváren a restaurací.

Čtvrti Castro se říká „Vesnice gayů“ nebo „Hlavní město gayů v USA“. Pokud jste viděli film Milk, který v roce 2008 vynesl Oskara za hlavní roli herci Seanu Pennovi, asi víte, že San Francisco a konkrétně Castro bylo v 60. a 70. letech 20. století bez nadsázky Mekkou amerických homosexuálů.

Dnes se však píše rok 2010. Americká společnost je nepochybně otevřenější a tolerantnější než před bezmála půl stoletím. Čtyřprocentní menšina může žít a zcela otevřeně se hlásit ke své orientaci na mnoha jiných místech. Je tedy San Francisco pořád její vyhlášenou a jedinečnou baštou?

„Určitě a ten trend roste,“ přesvědčuje mě Pedro, který bydlí v Castru už 18 let. „Chceme do Castra, protože ono samo a to, co se tady dělo, je důvodem, proč jsme se ke své homosexualitě přihlásili.“

Pedro sám prý viděl za ta léta od roku 1992, kdy sem dorazil z Havaje, hodně změn a také příchod mladé generace. Jeho pohled z ulice potvrzuje i odborník, který se situací homosexuálů zabývá profesionálně. Roberto Ordeňana je podle docela dlouhého oficiálního titulu - překládám doslova - ředitelem sekce pro komunitní projekty Centra pro gaye, lesby, bisexuály, transsexuály a transvestity.

„San Francisco už je spoustu let místem, kam lidé přicházejí, aby byli sami sebou. Homosexuální komunita se rozrůstala po 2. světové válce a politickou váhu získala v 60. a 70. letech s příchodem lidí jako byl Harvey Milk, vůbec první úspěšný kandidát do městské rady, který se otevřeně hlásil ke své homosexualitě," říká Roberto.

Duhová vlajka - symbol homosexuálů

Jenže v 80. letech začala gaye decimovat neznámá nemoc, později označená jako AIDS. Castro bylo jedním z prvních míst, kde na ni umírala velká část místních obyvatel. Čtvrť získala špatnou pověst. San Francisco však podle Roberta na místní komunitu nezanevřelo a projevuje se to i teď.

„Mnoho lidí tady třeba pomáhá s prosazováním práva na homosexuální sňatky a jsou to heterosexuálové,“ říká Roberto v souvislosti s nekončící právní tahanicí o to, jestli mohou gayové a lesby v Kalifornii uzavírat plnohodnotné sňatky.

„Jsem si v každém případě jistý, že San Francisco zůstane krásným místem, kde bude různorodá kultura gayů, leseb, bisexuálů, transsexuálů a transvestitů oslavovaná,“ říká mi Roberto Ordeňana.

Nedokážu posoudit, jestli je jeho jistota oprávněná. Aspoň zatím to však v Castru vypadá, že se tady homosexuálům daří dobře.

Otevřenost – to je podle zpravodaje Českého rozhlasu ve Spojených státech Víta Pohanky jedna z velkých předností Američanů oproti nám Evropanům. „Obvykle mají své názory dobře zformulované a nebojí se je říct,“ říká o nich. Podobnou zkušenost si odnesl i z návštěvy ve čtvrti Castro v San Franciscu. Čím je tato čtvrť na první pohled odlišná a jaká se v USA v současné době vede diskuze o uzavírání sňatků mezi homosexuály, přiblížil posluchačům Zápisníku zahraničních zpravodajů v rozhovoru, který si můžete poslechnout ze záznamu.

Logo

Zvětšit mapu: čtvrť Castro v San Franciscu, USA
autor: vpo
Spustit audio