Staré peníze mohou být výbornou učebnicí dějepisu

Peníze většinou máme rádi, protože nám umožňují splnění našich snů nebo prostě zajištění každodenního života. Málokdy si s mincí nebo bankovkou v ruce uvědomujeme, jak vypovídají o naší době. To většinou ocení až budoucí generace.

„Tady vidíte bankovky britské mandátní Palestiny. Jsou velmi drahé, protože jsou vzácné,“ ukazuje mi část své sbírky Hana Horowitzová. Vede v centru Tel Avivu filatelistický a numizmatický obchůdek, který mě vždycky lákal krásnými kousky v zamřížované výloze.

„Ve 20. a 30. letech minulého století lidé sbírali známky, ale ne peníze. Ty se zachovaly, jen když je někdo třeba zapomněl založené v knize. Takže teď taková palestinská jednolibrovka stojí od tisíce dolarů nahoru,“ dodává Hana Horowitzová.

Právě mi vysvětlila, jak je to s bankovkami z doby, kdy v Palestině vládli Britové. Teď se věnuje zákazníkům. Hned mi však zase ukazuje i další svědky zdejší pestré historie: „Mám stříbrné, bronzové i zlaté mince z osmanské éry. Po skončení turecké vlády začali beduíni používat neplatné mince k výrobě šperků, proto jich je hodně s dírkami. Nepoškozené samozřejmě bývají daleko dražší, stojí dvakrát i čtyřikrát víc.“

Mince osmanské říše

Podnik zakládal už otec Hany Horowitzové Jecheskel. „Byl od roku 1950 mezi prvními obchodníky se známkami v Izraeli, pak si přibral i bankovky a mince. Měl krámek tady na Allenbyho třídě. Byl tu největší obchodník v oboru. Od svého příchodu z Polska až do roku 1990, kdy zemřel,“ vysvětluje současná majitelka obchůdku.

Pro Hanu Horowitzovou však nejsou staré peníze jenom zdrojem obživy. Jak zdůrazňuje, jsou hlavně okénkem do života našich předků: „Na bankovkách je celá historie země – důležité osobnosti, významná místa, rostliny, zvířata. Je to jako kniha.“

„Tady vidíte bankovky vydané po šestidenní válce v roce 1967. Izrael tehdy dobyl Staré Město v Jeruzalémě, a tak dal hned na peníze jednotlivé brány do Starého Města. Tady je Jaffská brána, tady zase Damašská," ukazuje mi Hana Horowitzová a dodává: „Pokaždé, když se něco událo, objevilo se to na bankovkách.“

Drobné z éry britské mandátní Palestiny

Někdo se však snaží trochu předběhnout dobu. Jak známo, založení nezávislého palestinského státu se teprve připravuje. A i když se tomu procesu říká mírový, není vůbec jednoduchý. Paní Horowitzová ovšem už teď cinká mincemi, které si Palestinci tak nějak s předstihem nechávají razit kdesi v Evropě.

„Toto jsou nové palestinské mince. Vydali je letos, ale nemají přitom nezávislý stát ani vlastní státní banku. Je to propaganda,“ myslí si Hana Horowitzová.


Zvětšit mapu: Tel Aviv, Izrael
Spustit audio