Zámek Althorp – místo dětství i posledního odpočinku Lady Diany

Jedním z nejpozoruhodnějších příkladů anglické venkovské architektury je zámek Althorp. Navíc je to sídlo bratra princezny Diany Charlese, devátého hraběte z rodu Spencerů.

Rod Spencerů žije v zámku Althorp nedaleko Northamptonu nepřetržitě přes půl tisíciletí. Charles, devátý hrabě Spencer, je stár 46 let. Přitom vzhledem mi připadá spíš jako student. Napsal čtyři knihy, z nichž dvě se týkají historie jeho rodu a jedna je životopisem syna Zimní královny prince Ruperta, který se narodil na Hradčanech v prosinci 1619.

Hrabě Spencer je také autorem skvělého audioprůvodce po Althorpu. Text sám namluvil, jak mi hrdě oznámila kastelánka Marion Scottová. Provázel hosty sídlem své rodiny už jako 12letý chlapec.

Tehdy bylo jeho sestře Dianě patnáct. Marion Scottová má na ni živé vzpomínky: „Jako dítě sem jezdila na návštěvy k dědečkovi, který zde žil do roku 1975. Potom tu bydlel její otec. Jezdila na Althorp na školní prázdniny a také tady pobývala s matkou, když byli už její rodiče rozvedeni. Coby školačka na prázdninách zde chodila na procházky, byla všeobecně oblíbená.“

Knihovna zámku Althorp

V překrásných komnatách se vzácných nábytkem je vystaveno na 450 obrazů. Diana je pochována na ostrově v zámeckém parku. Ostrov je zarostlý stromy a keři.

Na prahu Dianina muzea jsem zaslechl skotský přízvuk. Patřil rozšafnému pánovi původem ze skotského Arbroathu. Řekl mi, že nyní už však skoro 30 let bydlí nedaleko Althorpu. Zámek se mu líbí, ale pro místo Dianina odpočinku měl kritická slova.

"Myslím si, že venkovní část výstavy a Dianino místo odpočinku nejsou vhodné vzhledem k tomu, kým byla. Zasloužila si víc. Byla to bystrá žena a tady je mezi stromy a keři na temném, odlehlém místě. Chtělo by to světlo, sluníčko, ale je tam jen skupina stromů. Ani nevím, zda její synové Harry a William sem na ostrůvek jezdí. Doufám, že ano,“ řekl mi Joe Greenhowe.

Památník Lady Diany

Hrabě Spencer byl zaneprázdněn, nebylo možné s ním tentokrát hovořit osobně. Kastelánka Scottová odmítla potvrdit novinovou zprávu, podle které má být výnos nedávné aukce dvou obrazů starých mistrů a mnoha artefaktů ze zámku Althorp věnován jednak na rekonstrukci zámku, jednak na hraběcí svatbu. Proslýchá se totiž, že hrabě Spencer se bude znovu ženit, tentokrát potřetí.

Ovšem Joe Greenhow má své zprávy: „Bude se ženit příští měsíc, řekly mi to dvě slečny, s nimiž jsme zde hovořili. Potvrdily, že v září si vezme Bianku. Je jí 32 let a má tři děti.“ Je-li to pravda, přeji hraběti Spencerovi vše nejlepší.


Zvětšit mapu: zámek Althorp, Velká Británie
autor: mkc
Spustit audio