Mladí Němci vyrážejí na Oktoberfest. V dirndlu a kožených kalhotách!

V Bavorsku se už po dvousté konají světoznámé pivní slavnosti. Kdo by však Oktoberfest považoval za záležitost starší a střední generace nebo obtloustlých pivařů, byl by na omylu. V posledních deseti letech si cestu na Tereziánskou louku v Mnichově totiž našla hlavně mladá generace. Zájem o tradice organizátory těší. Stinnou stránkou je však nezřízené pití právě u čím dál mladších ročníků.

Oktoberfest pro nás znamená party, disko, možnost se napít,“ říkají mi mladé slečny, které si navzdory časné jedenácté hodině už evidentně trochu přihnuly. „Je mi už sedmnáct,“ tvrdí jedna z nich. V Německu smí totiž nalévat pivo už šestnáctiletým.

„Dáváme pozor, aby mladí pod 16 let žádný alkohol nedostali. Pokud třeba u jednoho stolu sedí někdo, u koho máme podezření, že je mladší, a nemá žádný průkaz, a když vidíme, že mu dávají napít, musí jít buď on, nebo celý stůl. Nevezmeme si na triko, aby 18letý kluk opil patnáctiletou holku,“ říká Petr Schottenhammel, majitel nejstaršího stanu na Oktoberfestu.

„Když vidíme osobu, která se neudrží na nohou, uložíme ji tady,“ ukazuje Gisbert Frühauf z Bavorského červeného kříže místnost, kde končí opilci na kapačkách. Někteří si poleží dvě hodiny, vážnější případy skončí v nemocnici. „Nejpočetněji zastoupenou skupinou jsou mladí mezi 18 a 24 lety, třetina z nich jsou dívky,“ dodává neblahou statistiku.

Bavorský svátek piva

„V posledních letech se vede spor o to, zda je Oktoberfest největší legalizovanou drogovou slavností. „Podle některých je špatným příkladem pro mladé,“ potvrzuje starosta Hep Monatzeder. „To, že se i deseti- jedenáctiletí opíjejí do kómatu, není problém Oktoberfestu, ale je to celospolečenský problém.“

Jinak ovšem návrat mladých všichni vítají. „Dříve tvrdili, že Oktoberfest je jen pro vypité hlavy. A taky sem chodili jen ve svetrech. Dnes má však většina děvčat dirndl a hoši jsou v kožených kalhotách. To je trend. Tak ze stovky lidí možná jen dva nebudou mít kroj,“ tvrdí Petr Schottenhammel.

Podle generální manažerky Gabriely Hauptvogelové přišel zlom tak před deseti patnácti lety. „Mladí se v krojích necítili a najednou se dostaly do módy,“ vysvětluje. A co se nosí letos? „Kožené kalhoty pro ženy. Moc se to však nerozšířilo, zůstáváme raději u dirndlu,“ říká mi Hannelore, která si ten svůj koupila u asijských obchodníků. „Tam se dá koupit pod sto eur, pravý je až za tisíc,“ doplňuje.

Jeden tuplák váží kilo a půl

Mladým se snaží organizátoři vyjít vstříc, i pokud jde o hudbu. Hraje se tu čím dál víc moderní hudba, tradiční dechovka by městské mladé publikum odradila. A co láká na Oktoberfestu 19letého Jense a jeho kamarády? „Člověk tu pozná spoustu pěkných žen, užije si chlapskou zábavu a může se opít. Je to skutečně super,“ odpovídá mladík nadšeně.

„Když se sejde hodně lidí a je dobrá společnost, tak se hodně pije,“ říká mi jedna ze starších návštěvnic pivních slavností. Podle ní se od jejího mládí na Oktoberfestu nic nezměnilo.

Nevšední setkání

Imitátor ptačích zpěvů

Na slavnostech, kam se vydává každoročně více než 6 miliónů návštěvníků, narazíte opravdu na leckoho. Třeba na bodrého chlapíka s nakroucenými kníry, který si pohvizduje jako všemožní členové zvířecí říše. Pro Zápisník zahraničních zpravodajů předvedl zpěv sýkorky a neopomenul pochválit „zlaté město“ Prahu.

Na Oktoberfestu je spíš veselo než nebezpečno

Svůj originální zážitek si z Oktoberfestu odnesl i bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek. Na slavnosti piva v Mnichově se vydal se skutečným reportérským nasazením – oblečen do kožených kalhot s takzvaným padacím mostem. Původně spíše z recese, jak říká v rozhovoru pro Zápisník zahraničních zpravodajů. Potom mu však tradiční kalhoty naopak pomohly zapadnout mezi návštěvníky. Jak reagovali rodilí Bavoři, když zjistili, že jejich spolustolovník je z Česka? Co byste měli vědět, než se na Oktoberfest vydáte? A jaké další zážitky si z něj Jiří Hošek odnesl? I to se dozvíte při poslechu záznamu celého rozhovoru.


Zvětšit mapu: Tereziánská louka v Mnichově
autor: kls
Spustit audio