„Ruské Benátky“ těm italským na paty nešlapou. Zatím!

Kilometry staletých vodních kanálů, historické budovy, místo oblíbené umělci. Že by italské Benátky? Město, o kterém bude řeč, sice nese stejné přízvisko, do Itálie je to z něj však pořádně daleko. „Ruské Benátky“ toho mají hodně co dohánět – na mapě i ve skutečnosti. I přesto se k nim do budoucna upínají velké naděje všech, kteří věří v obrodu malých měst ruského venkova.

„Historie našeho města je spojená s vodou,“ říká hrdě 47letý Oleg Menšikov, starosta města Vyšnij Voločok. Stojíme na dřevěném mostku nad poklidnou hladinou jednoho z mnoha zdejších kanálů. V podzimním odpoledni po něm spokojeně pádlují kanoisté, na břehu se procházejí matky s kočárky.

Pět řek mezi domy - jen bez gondol

„Proč se městu říká Benátky? Máme vody skoro stejně jako ony! Protéká tudy pět řek, které jsou už stovky let navzájem propojené. Za carského Ruska jsme do zavedení železnice fungovali jako jeden z uzlů lodní dopravy. Pravda, gondoly tu zatím nemáme,“ žertuje starosta Menšikov, nadšený amatérský fotograf a dokonce i básník.

Teoreticky má 50tisícový Voločok karty na své straně – pěkné okolí, přírodu, centrum plné architektury z konce 19. století. Sice chátrající, ale stále na nohou. Jenže realita je o poznání syrovější.

Kanály Vyšního Voločku

Jak starosta připouští, že Voločok trpí na chlup stejnými problémy jako jiná ruská města podobných rozměrů. Dříve fungující továrny zejí prázdnotou, ve městě není co dělat, jak se pobavit. Aktivní lidé prchají za prací i za životem do přeplněné Moskvy nebo Petrohradu.

Záchrana mizejích měst

Nepříznivý trend se rozhodla zvrátit – zatím alespoň virtuálně – skupina architektů v čele s renomovaným Sergejem Čobanem. Z Vyšního Voločku udělala hlavního hrdinu ojedinělého projektu, který by měl přinést oživení nejen „ruským Benátkám“, ale později i dalším podobným ruským městům.

„Malá města umírají. Lidé z nich masově prchají pryč. V Rusku podle mne tenhle trend dosahuje katastrofických rozměrů. Stačí se jen podívat na hlavní spojnici mezi Moskvou a Petrohradem, většina měst je tam v dezolátním stavu. Právě proto jsme si vybrali Vyšnij Voločok. Je na půli cesty a podle nás má slušnou perspektivu se vzchopit a být modelem pro ostatní,“ vysvětluje Sergej Čoban, jehož plány na oživení „ruských Benátek“ sklidily před pár týdny nadšení i v Benátkách skutečných – na respektovaném architektonickém bienále.

Současná podoba Vyšního Voločku

Mají však šanci obstát i v ruských poměrech? Sergej Čoban tvrdí, že nápad jeho týmu na vodě rozhodně nestojí: „Všechno jsou to uskutečnitelné projekty, žádné sny. Odpíchli jsme se od pěti hlavních momentů – vodní turistiky, revitalizace nefunkčních továren, v nichž by působili mladí módní návrháři, dále od místního textilního průmyslu a divadla folkloru, který tu má své kořeny. A součástí komplexu by byl i zábavní technopark.“

S turisty by přišla práce

To vše by podle autorů projektu přivedlo do města turisty a poskytlo lidem pracovní možnosti. „Rusko dnes bohužel není orientované na víkendovou turistiku, všichni jezdí za hranice. Zapomínají, že zajímavá místa jsou i doma,“ připomíná architekt Čoban s tím, že výhodou města je kromě silničního spojení s Petrohradem i nová moderní železnice.

A co na to říkají místní? „Je to dobrý nápad, s obnovou historických památek, továren i domů už se mělo začít dávno. Teď jen, aby nezůstalo pouze u plánů,“ říká 25letá Jelena, podle které je problém v tom, že o projektu z místních ví jen málokdo.

Staré a nové „ruské Benátky“ vedle sebe

S tím souhlasí i 35letý divadelní režisér Alexej: „Žiju tu jen krátce, ale město je určitě dobrý kandidát pro podobný projekt. Nápad s turistickým průmyslem a kulturou je podle mne ideální. Mnoho zdejších obyvatel mi potvrdilo, že i za sovětských dob tu bylo mnohem živěji a kulturněji, sjížděli se sem lidé z celého okolí. Bylo by dobré tuto tradici obnovit.“

Jestli nezůstane jen u poetických snů, to bude podle starosty Menšikova záležet hlavně na tom, jak moc nápad zaujme investory. Radnice podle něj dělá, co může. Kdyby se prý ovšem povedlo vdechnout život jen desetině z toho, co je dnes načrtnuto ve vizualizacích, byl by to podle něj skvělý výsledek.

Spustit audio

Související