Čím vám je povědomá zahrada v Giverny? Znáte ji z obrazů Clauda Moneta

Většina návštěvníků Paříže chce v těchto dnech vidět kromě tradičních památek hlavně rozsahem dosud nevídanou výstavu obrazů Clauda Moneta ve Velkém paláci. Lístky je lepší si zamluvit pár týdnů předem. A jestli máte tohoto zakladatele impresionismu zvlášť v oblibě, udělejte si výlet taky do jeho domu s nádhernou zahradou v Giverny.

Kde jinde najdete dům Clauda Moneta než v ulici Clauda Moneta. Malíř si ho kdysi pronajal a pak koupil. Všechno je tu původní. Tedy úplně všechno ne. Sál, kde si můžete koupit upomínkové předměty a reprodukce obrazů, je nutnou součástí domu, o který se stará Nadace Clauda Moneta.

Barevná období tvorby i nálady

K domu patří i zahrada. Mihotavé sluneční světlo, květy rozličných barev. Počasí je monetovsky slunečné a turisté fotí o sto šest. V takové zahradě snad nemůžete udělat špatnou fotku. A co teprve, jestli umíte malovat. „Zahrada je odrazem osobnosti. Ukaž mi svou zahradu a já ti řeknu, kdo jsi,“ parafrázuje zdejší hlavní zahradník Gilbert Vahal známé pořekadlo.

Tahle zahrada, to je však jen trávník, jedna meruňka a lavice. Gilbert Vahal se tím nenechává vyvést z míry: „V zahradě se odrážejí naše city, naše osobnost. Stejně jako tady. Bylo tu období spíš modré, ale taky třeba smutné, studené, nebo naopak veselé až rozverné. A to je vidět na zahradě.“

Francouzské městečko Giverny žije odkazem svého slavného obyvatele, impresionisty Clauda Moneta

Francouzský novinář a politik George Clemenceau o téhle zahradě řekl: „Monetovu zahradu je nutno zařadit mezi jeho díla, neboť se v ní odehrává kouzlo přizpůsobení se přírody pracím malíře světla. Prodloužení ateliéru do přírody s barevnými odstíny, které se marnotratně rozšířily na všechny strany a lákají zrak svým barevným mihotáním, od něhož horečně vzrušená sítnice očekává nikdy nekončící radost.“

Monet si to prostě uměl zařídit. Proč by jezdil po vlastech francouzských, když i to slavné leknínové jezírko měl doma před barákem.

„V Giverny je taky Muzeum impresinismu,“ říká mi Francoise z místní radnice. „Expozice představuje další malíře impresionisty. Zrovna dnes máte štěstí, nebo také smůlu. Přestože je podzim, je tu stále hodně turistů. Je totiž hezké počasí a v Paříži je právě velká Monetova výstava.“

Výhled z okna domu do zahrady, kde Claude Monet čerpal inspiraci pro své obrazy

Ptám se, jestli je to tedy tak, že lidé si prohlédnou Monetovy obrazy a pak se jdou podívat, kde se mnohé z nich rodily. „Na retrospektivní výstavě v Paříži jsou mistrovy obrazy z celého světa,“ říká mi Francoise a potvrzuje, že hodně lidí pak přijede do Giverny zkoumat, jaký je zdejší genius loci – jaké je tady zvláštní světlo, barvy, atmosféra, že se tu tak daří impresionismu.

Venku zahrada, uvnitř její obrazy

Přeci jenom by bylo neuctivé obdivovat jenom zahradu a neprohlédnout si dům. Začínáme v kuchyni, kde jsou na zdi pověšeny pánve, hrnce a kastroly. V dřezu konev na vodu, jako by to tady Monet opustil včera. Pokud budou u jeho postele srovnané pantofle jako v legendárním filmu o Cimrmanovi, budu to hlásit průvodkyni jako trochu přehnané.

Nejsou. A i kdyby byly, stejně si jich nikdo nevšimne, protože na stěnách jsou obrazy, které jsou každému povědomé. Ano, kolem toho keře jste před chvíli na zahradě šli přes proslulou lávku, k níž se dostanete od domu podchodem.

Dům se v záplavě květin místy úplně ztrácí

„Všechny jeho japonské rytiny se mi moc líbí,“ říká mi návštěvnice, která přijela z Paříže. „Rytiny jsou nádherné, ale zahrada taky. Jsem ráda, že jsem objevila Giverny. Hned jsem si tu vesnici zamilovala.“

Caroline není jediná, soudě podle fronty, která čeká na vstup do domu a hlavně do zahrady. O té bezezbytku platí, že je jako obrázek. Jako Monetův obrázek.

autor: jap
Spustit audio

Související