Američané si autem pro sendvič jezdí už 90 let

Ani jeden zbytečný krok pěšky – to je krédo mnoha Američanů. Proto se ve Spojených státech kdysi zrodila myšlenka restaurací, kde vás obslouží z okénka přímo do auta. A později se rozšířila i na banky, lékárny a třeba i kina. Na Floridě najdete dokonce kostely pod otevřeným nebem, kde můžete vyslechnout slovo Boží pohodlně rozvalení ve svém buicku.

Springfield, hlavní město státu Illinois, se může pochlubit mnoha historickými prvenstvími. Ve zdejším zákonodárném sboru zasedal kdysi Abraham Lincoln, který později jako prezident vedl zemi v době kruté občanské války a zrušil otroctví. Barack Obama byl zvolen do místního státního Senátu pro roky 1997 až 2004, aby se později stal prvním americkým prezidentem tmavé pleti.

Jen kousek od Starého státního kapitolu ve Springfieldu najdeme ovšem podstatně méně honosnou budovu – skoro se chce říct boudu. Přesto se i ona nesmazatelně zapsala do dějin Spojených států. „Jsme v Maid-Rite, první restauraci s obsluhou z okénka do auta v celé zemi,“ představuje mi svůj podnik hrdě Sam Quazi.

Původem je sice z Jordánska, prozrazuje ho přízvuk, a vedení Maid-Rite převzal teprve relativně nedávno. Jinak ale působí jako Američan se vším všudy a nějakou falešnou skromnost od něj nečekejte: „Náš podnik existuje od roku 1920, ale oficiální povolení dostal od úřadů až v roce 1924. Do té doby se před úřady skrýval.“

Restaurace Maide-Rite ve Springfieldu v Illinois vypadá sice jako obyčejná dřevěná bouda, je však držitelkou jednoho významného prvenství

Důvodem byly samozřejmě daně, které se původním majitelům nechtělo platit. Venku oficiálně stála jen benzínová pumpa. Přilehlá malá kuchyně fungovala načerno 4 roky, než na ni úřady přišly. Pak ji museli původní majitelé registrovat na finančním úřadě.

„Restaurace se specializovala na ohřívané sendviče. Jednou sem ve 20. letech minulého století přišel listonoš a pochválil místní specialitu. Řekl: ,Udělali jste ho správně!‘ – anglicky ,You made it right!‘ Uchytilo se to a lidé začali našemu sendviči říkat ,Made Right‘. A tak jméno přijala i restaurace,“ vysvětluje mi Sam Quazi.

Made Right je vlastně druh hamburgeru z napařené housky s velkou dávkou hořčice a cibule. Ovšem dnes je na požádání podávají i bez nich, protože je na ně hodně lidí alergických. „V původním receptu však nesmějí tyhle přísady scházet. Hlavně cibule,“ zdůrazňuje vedoucí restaurace.

Jsem trochu skeptický. Snad každé americké město a každý podnik se chlubí nějakým superlativem – něčím, co ho údajně odlišuje od všech ostatních. Opravdu je Maid-Rite první restaurace, od které odkoukali obslužné okénko pro řidiče po celé Americe a nakonec po celém světě?

„Nechali jsme tady původní okénko, ze kterého se obsluhuje nepřetržitě od roku 1920. A na dveřích máme oficiální desku – označení historicky cenné budovy. Potvrzuje, že jsme první restaurací v celé zemi, která začala obsluhovat lidi přímo v autě,“ argumentuje Sam Quazi.

Springfield, hlavní město amerického státu Illinois, ukrývá historický první restauraci s prodejem z okénka přímo do auta

„Hodně lidí už sem přišlo z různých podobných podniků a prohlašovali, že to oni byli první, kdo třeba už ve 30. letech začal provozovat ,průjezdní okénko‘. Tvrdil to například řetězec Jack in the Box. Jenže pak jsme zjistili, že s tím začali až ve 40. letech. My tady však máme pořád stejné okénko a nikdo se nás neodvažuje nařknout, že bychom nebyli první,“ obhajuje prvenství svého podniku Sam Quazi.

Podle všech existujících záznamů byla restaurace Maid-Rite svého druhu opravdu první a fungovala už od roku 1920, přesvědčuje mne. Odkládám své pochybnosti hlavně proto, že nárok na prvenství jeho restaurace uznává zmíněný americký Národní registr historicky významných míst. A abych zachoval určité dekorum, odcházím na parkoviště.

Zdejší vyhlášenou specialitu – sendvič Maide-Rite – si kupuji, jak se sluší a patří, přímo z auta a tam ho taky spořádám. No uznejte, jsme v Americe, tak s ním přece neodejdu po svých jako nějaký Evropan.


Zvětšit mapu: restaurace Maid-Rite ve Springfieldu, Illinois, USA
autor: vpo
Spustit audio