Plněné nudle? V Korutanech jich umějí na 30 druhů!

Nejjižnější spolková země Rakouska – Korutany – se ráda chlubí krásnou přírodou, horami a jezery. Na své si tam však přijdou i gurmáni. Korutany totiž nabízí také jednu specialitu, kterou byste možná čekali spíš v sousední Itálii – nudle.

Ovšem o nudle jde jenom podle názvu. Korutanské těstoviny totiž ve skutečnosti vypadají jako italské ravioly. Navíc kvůli dialektu si většina Rakušanů myslí, že Korutanci mluví namísto nudlí o koblihách. Je to prostě pořádný zmatek, korutansky řečeno „Nudl Kudl Mudl“.

Hospoda v Sankt Danielu je narvaná, místo už je jenom na baru. Při bližším pohledu překvapeně zjistíte, že všichni hosté mají na talíři totéž – macaté těstovinové taštičky s různými náplněmi. Místní kuchaři jich umí přes 30 druhů.

„Začali jsme před deseti lety, chtěli jsme udělat takový těstovinový festival. Nudle jsme vařili jenom o víkendech, ale lidé si to tak oblíbili, že momentálně trvá festival nudlí celé tři týdny. Když všechno skončí, bereme si několikatýdenní dovolenou,“ říká majitelka hospody Ingeborg Dabererová, toho času s rukama umazanýma od těsta.

Hostinec u silnice v Sankt Danielu praská během těstovinového festivalu ve švech

Co to vlastně znamená „korutanské nudle“? „V Itálii by se jim říkalo asi ravioly, ale my jim říkáme nudle, aby tomu Rakušané vůbec rozuměli. Normálně se těmhle těstovinovým taštičkám v našem kraji říká krapfen. Jenomže ve zbytku Rakouska jsou jako krapfen označovány koblihy, takže si všichni mysleli, že tu pečeme sladkosti. Proto jsme našim těstovinám začali říkat ,nudle‘,“ vysvětluje Ingeborg Dabererová.

Pravé bohatství korutanských nudlí se ukrývá uvnitř. Kuchaři je naplní všemožným obsahem, jaký si jen dokážete představit – od řekněme klasických variací, jako jsou mletá játra nebo zelí se špekem, až po extravagantní kombinace kořenové zeleniny a zázvoru nebo směsi špenátu a sýru gorgonzola.

Nudle jsou k dostání celý rok, ale jejich hlavní sezóna přichází na podzim. Zřejmě kvůli nabírání tukových zásob před zimou. Každá porce nudlí se totiž koupe v bazénku másla. „Říkáme tomu Nudl Kudl Mudl, tedy něco jako nudlová rozmanitost. Ty nudle v tom slyšíte sami a zbytek názvu má vystihovat kulinářský mišmaš, který je tu k vidění,“ říká organizátorka festivalu, na němž si každý host svoje menu sestavuje sám.

Pro kulináře hranice neplatí, a tak podobné těstovinové speciality najdete také za horami na obou stranách od vesničky Sankt Daniel – jak ve Slovinsku, tak v Itálii. Korutanci přiznávají, že těsto možná tak trochu obšlehli od italských sousedů, ale náplně jsou prý ryze rakouské.

Těstovinové údolí v Korutanech – za humny už je Itálie

A jak se korutanské nudle vlastně vyrábějí? „V těstu není žádné vajíčko, jenom mouka, voda a sůl. Taštičky už máme hotové, připravené v mrazáku, a teď, když je nudlová sezóna, je jenom házíme do hrnců, uvaříme a servírujeme,“ popisuje majitelka restaurace.

Netřeba dodávat, že vzhledem k tomu, jak jsou nudle mastné, doporučuje se coby doslova zdravotní doplněk k jídlu taky několik sklenic piva. Ochutnávku korutanských nudlí je dobré provádět na dovolené nebo zkrátka někde, kde nespěcháte. Až totiž do sebe nasoukáte poslední nudli, taštičku nebo chcete-li raviolu a na ubrousek vám ze rtů ukápne slzička másla, několik hodin se nikam nepohnete.

<iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Sankt+Daniel,+%C3%96sterreich&amp;sll=49.930008,15.369873&amp;sspn=3.225077,10.821533&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Sankt+Daniel,+Hermagor,+Korutany,+Rakousko&amp;ll=47.428087,13.842773&amp;spn=2.601387,6.70166&amp;z=7&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Sankt+Daniel,+%C3%96sterreich&amp;sll=49.930008,15.369873&amp;sspn=3.225077,10.821533&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Sankt+Daniel,+Hermagor,+Korutany,+Rakousko&amp;ll=47.428087,13.842773&amp;spn=2.601387,6.70166&amp;z=7&amp;iwloc=A" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Sankt Daniel, Rakousko</a></small>
autor: vob
Spustit audio