Golden Gate – most mezi dvěma světy

Když chce cizí filmař přenést děj snímku do Prahy, v 9 případech z 10 nabídne záběr Hradčan s Karlovým mostem. V případě Paříže předvede divákovi záběr s Eiffelovkou, a když chce ukázat, že hrdina přijíždí do San Francisca, nechá ho nejspíš projet po visutém mostě přes úžinu Golden Gate – Zlatá brána.

Chcete někomu poslat důkaz, že jste opravdu dorazili až do San Francisca? Že jste stanuli na pobřeží Pacifiku, ze kterého se dál na západ dá pokračovat jen po moři? Pak se nejspíš necháte vyfotografovat na vyhlídkové terase s mostem přes úžinu Golden Gate v pozadí.

Každý rok to dělají milióny lidí z celého světa, říká George Durgerian, mladý ranger národního parku, který most obklopuje. „Je to ikona. Je populární, dlouho to byl nejdelší visutý most na světě. Nabízejí se z něj krásné výhledy. Pro mne osobně je však nejzajímavější tím, že spojuje jedno z nejhustěji zalidněných měst na světě s otevřenými prostorami na druhé straně úžiny. Svým způsobem tak tenhle most spojuje dva naprosto odlišné světy,“ doplňuje.

Ranger George Durgerian vysvětluje, proč je podle něj most Golden Gate tak fascinující

Ty totiž rozdělovala úžina nazývaná odnepaměti Zlatá brána. Její jméno proslavili hlavně zlatokopové v polovině 19. století v době kalifornské zlaté horečky. Železnice tehdy ještě východ a západ Ameriky nespojovala a cesta po souši byla dlouhá a nebezpečná. Mnoho jich do sanfranciského přístavu přijíždělo z východního pobřeží po předlouhé plavbě kolem mysu Horn.

Do Sanfranciského zálivu proplouvali právě touhle úžinou. Pro zlatokopy to byla brána ke zlaté vidině, pro starousedlíky překážka. „Předtím, než byl most postaven, musel veškerý provoz přes Zlatou bránu obstarat přívoz. Týkalo se to obchodní i osobní dopravy a bylo to samozřejmě pomalé a nákladné. V době velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století se vláda Franklina Delano Roosevelta rozhodla úžinu přemostit. Byla to součást programu veřejných prací, který měl pomoci snížit nezaměstnanost,“ vysvětluje mi George Durgerian.

Rozpětí pilířů mostu je asi jeden a čtvrt kilometru a jeho celková délka přesahuje dva kilometry. Spíš než technické parametry však přitahuje návštěvníky jednoduchá elegance a výhledy, které most nabízí jak do Sanfranciského zálivu s nechvalně známou ostrovní věznicí Alcatraz, tak na nedozírné vodní plochy Pacifiku. Tedy, pokud se tady neocitnete právě v létě, kdy ho velmi často zahaluje mlha.

Na Alcatrazu nenajdete jen věznici, ale i zbytky původního vojenského opevnění. Ostrov je také útočištěm kolonií mořských ptáků

„Máte-li možnost přijet na jaře nebo na podzim, doporučoval bych vám k návštěvě San Francisca právě tahle roční období. Jinde je léto nejteplejší, ale tady si užíváme mlhy a chladu. Ne že byste nemohli město navštívit v létě, ale vezměte si s sebou raději víc vrstev oblečení,“ říká ranger George a dodává, že úplně nejlepší je navštívit město na jaře.

Nebudu unavovat výkladem klimatické anomálie, která je příčinou. Konstatuji jen, že spisovatel Mark Twain kdysi prohlásil: „Největší zima, jakou jsem kdy zažil, bylo léto v San Franciscu.“ Byl jsem v tomhle městě v létě dvakrát a pod výrok Marka Twaina bych se mohl podepsat.


Zvětšit mapu: most Golden Gate a stejnojmenný národní park u San Francisca, USA
autor: vpo
Spustit audio