Luxusní spánek na ledové posteli

Exkluzivní ledové hotely už nějakou dobu obohacují nabídku zimních dovolených. Pěkně se vyspat v ledovém pokoji zachumlaný do tlustého spacáku vysoko v horách, pokochat se unikátním výhledem do údolí a pak za tenhle zážitek pochopitelně zaplatit neméně unikátní sumu… Asi nejbližší ledový hotel k českým hranicím najdete na ledovci u rakouského Kaprunu.

Zatímco z jedné strany vyhrává obligátní disko hudba patřící neodmyslitelně ke všem lyžařským zařízením a sjezdovkám Alpy nevyjímaje, na straně druhé, o kousek dál za zatáčkou, začíná malá oáza klidu. Náměstíčko tvořené sedmi iglú je centrem místního ledového hotelu.

„Klenba, pod kterou stojíme, není z ledu, ale ze sněhu. To je rozdíl. Stavíme ji totiž tak, že nafoukneme obrovský balón, pak na něj stříkáme sníh sněhovými frézami. Když jsou stěny a klenba dostatečně pevné, balon vyfoukneme a doděláváme detaily – brousíme stěny dohladka, zvětšujeme průchody a tak dál,“ popisuje stavbu moderního iglú o průměru 12 metrů a výšce 6 metrů jeden z pracovníků ledového městečka na ledovci Kitzsteinhorn Chris Geissler.

S ledem a sněhem jako stavebními materiály tu experimentují už pět let. Iglú jsou každý rok větší, lepší… zkrátka, jak se říká, vychytanější. V týmu ledového hotelu pracuje i Čech Michal Hromek, se kterým otevíráme dveře jednoho z „pokojů“, tedy jednoho ze sedmi iglú určených pro návštěvníky hotelu.

Uvnitř ledového iglú je překvapivě teplo, přestože venku je kolem minus 10 stupňů

Uvnitř je překvapivě teplo, ačkoli venku je kolem minus 10 stupňů. „Obvykle se tu teplota pohybuje kolem nuly. Maximálně klesne na minus 5 stupňů, ale to už musí být venku opravdu hodně velká zima,“ upřesňuje Michal Hromek. Hosté mají v každém ze sedmi dvoulůžkových iglú k dispozici asi 50 centimetrů vysokou dvoupostel z ledu. Sníh se totiž v těchto podmínkách postupně mění na led, vysvětluje můj průvodce.

Nastydnutí se však hoteloví hosté obávat nemusejí. Před chladem ledového lůžka je chrání 8centimetrová izolace. „Je to pěna, která se běžně používá ve stavebnictví. Na ní je ještě další vrstva – 10 centimetrů silný molitan pro větší komfort,“ popisuje Michal Hromek. Cena za dobrodružný nocleh odpovídá lokalitě – 219 eur na osobu případně ještě trochu víc za romantický balíček. V něm je zahrnuta i opulentní polopenze, procházka pod hvězdami nebo venkovní vířivka zapuštěná do sněhu.

Romantiku iglú objevují také postarší manželé z polské Poznaně. „Je tu moc hezky,“ pochvalují si dovolenou na ledovci. Představa noci strávené pod ledovou klenbou je nijak neděsí. „Vevnitř je teplo a čisto, byli jsme se tam podívat. Mohli bychom tu klidně spát nebo se milovat,“ směje se polský turista. Iglú nemá okna, takže soukromí je absolutní.

Kromě teplých spacáků, dek a zvířecích kůží vás v ledovém iglú bude před chladem z ledového lůžka chránit také izolace ze stavební pěny

A když už vás to nebaví pod ledovou klenbou, můžete se jít nechat zavřít jinam. Podle Chrise Geisslera sem jezdí hosté všech věkových kategorií, nocleh se nedoporučuje pouze lidem s nemocným srdcem. Ubytovat se je možné do dubna, než hotel elegantně roztaje.

Luxus na ledu je drahý, ale evidentně vyhledávaný. Při pohledu na ledové městečko si říkám, jestli ekonomická krize třeba nesouvisí s nadmořskou výškou. Někam už prostě nedosáhne.

Teplota pod minus 30 stupňů, bez stanu, tedy v záhrabu, a v bouři – to je pro polárníka, cestovatele, dokumentaristu a moderátora Petra Horkého synonymum skutečně extrémního noclehu. Sám takový naštěstí ještě nezažil. „Stan zatím vždycky vydržel,“ říká muž, který společně s polárníkem Miroslavem Jakešem dobyl severní pól nebo absolvoval přechod Grónska. Posluchačům Zápisníku v telefonickém rozhovoru přiblížil, jak se dá přečkat noc v extrémním mrazu a jak obtížné je v polárních podmínkách postavit stan nebo se jednoduše umýt.


Zvětšit mapu: Kitzsteinhorn u Kaprunu, Rakousko
autor: vob
Spustit audio