Izraelské restaurace

Zkoušeli jste někdy v české restauraci požádat o vodu z kohoutku a dostali jste ji? Pak jste měli štěstí. Kdybyste navštěvovali hospůdky a restaurace v Izraeli, bylo by to pro vás naprosto běžné, stejně jako to, že vám k jednomu jídlu přinesou klidně i několik příborů.

O ochotě, nebo spíš neochotě některých číšníků v českých restauracích se už popsaly tuny papíru. Něco se mění k lepšímu, něco pořád zůstává při starém. Jako rudý hadr na býka v mnoha provozovnách v poslední době spolehlivě zapůsobí dotaz na vodu z kohoutku, pokud si host nechce kupovat předraženou vodu v láhvi.

Existují místa, kde všechno funguje úplně jinak. A kde vám dají dokonce i čtyři lžíce k jedné polévce!

S polévkou je to alespoň tady v Izraeli takhle. Když si dva lidé v restauraci nebo hospůdce objednají jednu porci, servírka se pak neptá: Pro koho byla ta polívčička, ale postaví ji doprostřed mezi oba hosty a rovnou také oběma dá lžíci.

Když si jeden pokrm objednají třeba čtyři lidé, také je velmi pravděpodobné, že hlad má jenom jeden z nich a ti ostatní chtějí prostě jenom popít nebo poklábosit. Ale obsluha se obvykle zeptá, jestli se hosté chtějí podělit, a pro ten případ také klidně donese k jednomu talíři čtyři příbory.

Podobně je to s vodou z kohoutku – prostě stačí požádat. V mnoha kavárnách je také hostům k dispozici automat na chlazenou vodu a plastové kelímky, takže si ani nemusejí o nic říkat. Že je ta voda zdarma, to snad není potřeba zdůrazňovat.

Samozřejmě, číšník nebo servírka by mohli mít velice pádný argument: Když vám natočím vodu z kohoutku, nebudeme mít provizi z prodeje té balené. A když se dva, nebo dokonce čtyři dělíte o jeden talíř, určitě rozumíte tomu, že nám dvojnásobně nebo dokonce čtyřnásobně snižujete zisk z vaší úžasné návštěvy.

Jenže v izraelské restauraci nic takového neuslyšíte. A tak jsem se v rámci novinářského bádání zeptal, proč vlastně ne.

Odpověď? Když se chtějí hosté podělit o jednu porci, protože třeba nemají peníze nebo hlad, tak nevím, proč bych jim měla vnucovat ještě druhou. A dát hostům lžíci nebo příbor navíc nás nezabije a jim u nás určitě bude příjemněji, dozvídám se.

Izrael je zemí ostrých loktů, která ostýchavým a smířlivým lidem příliš nepřeje. Ať už ve čtyřce, nebo v dobré restauraci se tu ale může cítit jako doma úplně každý. I návštěvníci zvyklí na ostré lokty v českých podnicích.

Spustit audio