Rwanda bojuje o dobré jméno kvalitní kávou

Rwanda je malá africká země známá asi nejvíc hrůznou genocidou než čímkoliv jiným. Je zároveň také jedním z nejchudších států světa. Současná rwandská vláda se to však snaží změnit – mimo jiné také rozvojem pěstování čaje a kávy. V této roční době, tedy v polovině dubna, už se tamní káva sklízí. Ovšem předtím, než se dostane do pražíren, musí projít dlouhou cestu.

Jsme v údolí obklopeném vysokými kopci, na nichž se pěstují banány, brambory, ale také káva. Rwanda není jejím velkým exportérem, ale pěstuje kávu kvalitní. Většinou je to arabika, odrůda Bourbon, která zraje na zdejších terasovitých políčcích.

Práce pěstitelů kávy není lehká, ale Rwanďané jsou velmi pracovití. Potvrzuje to i Fosteur Rweraniyeku z družstva, které provozuje kávový mlýn Rulindo severně od rwandského hlavního města Kigali.

„Začínáme v šest hodin ráno a končíme ve tři odpoledne. Kontrolujeme provoz mlýnu a chodíme také na plantáže za pěstiteli,“ popisuje. Snaží se jim radit – třeba jak zaštipovat kávové stromky.

Aby byla vypěstovaná káva skutečně kvalitní, zpracovává se takzvanou mokrou cestu, což je složitější ze dvou možných způsobů zpracování. Po očesání dozrálých kávových bobulí – poznají se podle červené až fialové barvy – se nepotřebné části oddělují pomocí stroje a následně fermentují. Až pak se zrnka suší.

Vláda prosazuje také program zalesnění některých kopců. Sazenice se pěstují ve školkách podporovaných ze zahraniční rozvojové pomoci

Nejdřív se však musí bobule zbavit nečistot ve velké kádi, z níž se pak káva vypouští do speciálního stroje, který vypadá trochu jako mlýn. Na vymytí jednoho kila kávy je potřeba i sto litrů vody. Té je ovšem ve Rwandě málo, a tak se přivádí z nádrže na vysokém kopci hned nad mlýnem.

Ve stroji se káva zbavuje slupek a potom teče do nádrží, kde se dál třídí. Veškerá elektřina pro pohon mlýnu se musí vyrábět v generátoru, protože ve Rwandě ještě není zdaleka všude zavedena elektrická energie. Zrnka zbavená většiny dužiny, tedy barevných slupek, se ještě přebírají a nechávají se ve velkých kádích fermentovat.

To je jeden z nejdůležitějších procesů zpracování kávy. Jednak během něj odpadnou zbytky dužiny, ale hlavně se tak dá ještě zvýraznit nezaměnitelná chuť zdejší kávy. Ta je specifická především proto, že ve Rwandě roste kávovník ve vysoké nadmořské výšce – nejnižší bod země leží 950 metrů nad mořem.

A paradoxně díky tomu, že pěstitelé nemají moc peněz, nepoužívají ani příliš chemie. Chce to po nich koneckonců také státní agentura pro kávu. „Pořádáme kampaně, jak používat hnojiva a bojovat proti hmyzím škůdcům. Kdo chce, může vždycky přijít. Snažíme se být co nejblíže pěstitelům kávy, aby byla sklizeň co nejlepší,“ říká Fosteur Rweraniyeku.

Po dvou dnech fermentace se zrnka očistí a nechávají se sušit na slunci, kde je však třeba je několikrát denně obracet. Káva se suší na stolech potažených pletivem. Je bílá a ještě nevoní. Typické vlastnosti získá až při dalším zpracování.

V kádích se zrnka fermentují, aby se zbavila zbytku nepotřebných „slupek“ a dotvořila se jejich chuť

Zdejší vláda má velké plány. Chce, aby rwandská káva byla kvalitní, a plánuje její produkci zdvojnásobit. Také mlýnů by mělo být za pár let ne dvě stě, ale tři sta. Kávový mlýn Rulindo, tedy místní „pračku“ a sušárnu kávy, pomáhá kromě rwandské vlády financovat také Evropská unie.

Všechno je tu příkladné a čisté, kádě jsou modře natřené, nic není rozbité. I sklad vypadá velmi hezky, je postaven z cihel a má novou plechovou střechu. V rohu je stočené pletivo, které se používá na sušicí stoly. A jsou tu také stokilové bílé pytle s kávou. Hezky na rohožích, aby neplesnivěla.

Jen zlomek kávy se zpracovává do konečného výrobku rovnou ve Rwandě. I po oloupání pergamenové slupky, roztřídění a zabalení do pytlů má káva do pražíren daleko. Musí totiž urazit ještě dlouhou cestu přes Keňu až do přístavu Mombasa, odkud se z Afriky vyváží.

Až si budete dávat ranní kávu, vzpomeňte si, že možná i ta vaše částečně pochází z tohoto překrásného koutu zeměkoule.

<p><iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=rulindo,+rwanda&amp;aq=&amp;sll=49.930008,15.369873&amp;sspn=3.217767,10.821533&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Rulindo,+Northern+Province,+Rwanda&amp;ll=-1.551629,30.124512&amp;spn=0.96094,1.675415&amp;z=9&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=rulindo,+rwanda&amp;aq=&amp;sll=49.930008,15.369873&amp;sspn=3.217767,10.821533&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Rulindo,+Northern+Province,+Rwanda&amp;ll=-1.551629,30.124512&amp;spn=0.96094,1.675415&amp;z=9&amp;iwloc=A" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: čistírna a sušárna kávy Rulindo, Rwanda</a></small></p>
autor: dkk
Spustit audio