Květinové korzo – vůni neutečeš

Květiny jsou naším bohatstvím, říkají obyvatelé oblasti mezi Haagem a Amsterdamem na západě Nizozemska. Už více než 60 let se proto chlubí krásou hlavně hyacintů a tulipánů na květinovém korzu. Letos projelo 20 alegorických vozů s květinovými sochami 40kilometrovou trasu mezi holandskými městy Noordwijk a Haarlem. Pestrobarevnou podívanou na květinové mozaiky obklopovala intenzivní vůně. Na květy bylo možné si sáhnout a k tomu měl každý alegorický vůz jiný hudební doprovod. Tématem letošního květinového korza byly totiž muzikály.

Před očima statisíců diváků postávajících kolem trati defilovaly od deseti ráno do deseti večer instalace znázorňující motivy Weberova Fantoma Opery, Bernsteinovy West Side Story, kultovních muzikálů Vlasy nebo Pomáda, slavné My Fair Lady nebo Čaroděje ze země Ozz.

Diváci si některé melodie notovali, protože – jak mi řekla Wilma van Velzen z organizačního výboru korza –, Nizozemci prostě muzikály milují. „Jsme národem, který navštěvuje divadla snad nejvíc na světě. Muzikály jsou u nás velmi populární. Stále vznikají nové produkce. Lidé je mají raději než televizi,“ přibližuje.

Květinové korzo je přehlídkou úrody cibulovin, tedy květin, které jsou hlavním vývozním artiklem této části Nizozemska. Tady jsme totiž v tom pravém Holandsku. Zdejší tradice květinových průvodů vznikla podle paní Wilmy krátce po 2. světové válce.

Květinový motiv na motivy muzikálu West Side Story

„Jejím zakladatelem byl pěstitel hyacintů Willem Warmenhoven z městečka Hillegom. Ten si jednou řekl, že ukáže, co se mu urodilo. Vzal valník a na něm postavil z květů tmavě modrých a bílých hyacintů velrybu,“ popisuje členka organizačního týmu.

„Tehdy projel jen trasu z Hillegomu do sousedního města Lisse. Starostové okolních měst se toho nápadu chytili a začali pak organizovat květinový průvod, protože to všechny velmi nadchlo,“ vypráví. Korzo je dnes hlavně propagační akcí zdejší zemědělské výroby. Co jsou dožínky pro pěstitele obilí, to je květinové korzo pro zdejší zahradnické velkofarmy.

Květiny jsou tu na polích všude. Jedete po cyklostezce a míjíte rudá, žlutá a oranžová pole tulipánů a narcisů. Jedete autem po dálnici, pootevřete okénko a cítíte omamnou vůni ještě dřív, než uvidíte pole růžových, bílých a modrých hyacintů srovnaných do nizozemské národní trikolóry.

Přehlídka alegorických květinových vozů je dnes také hodně komerční záležitost. Každý vůz má svého sponzora, který zaplatil za konstrukci, výtvarný návrh a materiál. Tedy statisíce tulipánů, hyacintů a dalších květin. Samotné obrazy však tvoří ruce stovek nadšenců – dobrovolníků. Třeba fialový mikrobus hippies z muzikálu Vlasy vyrobili členové softballového klubu z Haarlemu.

„S připevňováním květů na konstrukci alegorického vozu začali už ve středu v osm ráno. To pracovali do půlnoci. Následující den zase od osmi asi do tří hodin v noci, aby v pátek v poledne bylo všechno hotové na odpolední výstavu před sobotním korzem,“ vysvětluje mi Ernst van Markus, vedoucí skupiny alegorického vozu s názvem Hair – Vlasy.

Grease neboli Pomáda a s ní i pořádně načesaná vlna z květinových vlasů

Přes noc se vozy nechávají v klimatizovaných halách a stříkají se vodní mlhou, aby na hlavní přehlídku byly stále svěží. „Je to ukázka našeho bohatství. V zahraničí jsou naše květiny ceněné a my ukazujeme, co z nich dokážeme vyrobit. Jsme pyšní na to, že takovou přehlídku máme, na naše město a na všechny ty krásné květiny,“ dme se pýchou pan Aad z Hoofdorpu.

S obdivem průvod sledovaly i tisíce cizinců, které květinové korzo přitáhlo. Za květinovou nádherou sem přijíždí také stále víc turistů z Česka. V ulicích jsem mluvil se dvěma z nich – Zdenou a Janem, kteří sem přijeli z Jindřichova Hradce. „To se málokde vidí, jedině tady,“ myslí si pan Jan.

„Je vidět, že lidi tady květiny milujou. Je to úžasné,“ souhlasí jeho partnerka. A oba svorně potvrzují, že si Holanďané umí v tomto směru mnohem lépe užívat, než jsme zvyklí u nás.

Nizozemské tulipánové lány – pro většinu cizinců synonymum Holandska

Paní Elně z Estonska se korzo moc líbí. „Je krásné chodit mezi všemi těmi květy. Ani pro to nemám slov, jak je to nádherné,“ rozplývá se. V Holandsku je totiž už opravdové jaro. Až přijede domů, bude tam ještě někde ležet sníh, posteskla si paní Elna.

A kdo by chtěl květinový průvod spatřit na vlastní oči, ať sem přijede příští rok v dubnu.


Zvětšit mapu: trasa květinového korza z Noordwijku do Haarlemu v Nizozemí

autor: pan
Spustit audio