Pavel Novák: Vlámové a Valoni – když spolu dva nemluví

I když jsme hokejoví rivalové, stále si dokážeme vzájemně fandit. Belgičané – tedy Vlámové a Valoni – sice ještě žijí v jednom státě, ale je to spíš soužití vedle sebe než spolu.

Když hrají Češi a Slováci hokej proti sobě, neznají bratra. Když však ve hře o mistrovský titul zůstane už jen jeden z nich, v tomto případě Češi, jsou Slováci ochotni fandit svým někdejším spoluobčanům z doby jednoho státu. Naše vazby dosud přetrvávají, i když už Československo neexistuje.

Vlámové a Valoni spolu stále žijí v jednom státě, který stejně jako zbytek světa nazývají Belgií, ale vazby podobné těm našim postrádají. Je to soužití, které se dá přirovnat k životu sousedů z řadových domků, kteří spolu ani přes plot nepromluví. Tento týden k tomu dodal další důkazy.

Byl jsem svědkem toho, když nám Slováci dali 2 góly. Všichni kolem mne jásali. Sledoval jsem totiž zápas na slovenském Stálém zastoupení při Evropské unii. Když jsme puk protlačili do branky my, křičeli jsme v sále jen tři. Když mne kamarád zval na slovenskou půdu ke sledování zápasu, žádal jsem záruku, že mne nikdo nebude bít, když vyhrajeme. „Neboj, když vyhrajete, budeme najednou všichni Češi,“ zněla jeho odpověď.

Tohle se Belgičanům stát nemůže. A říkám to s lítostí. Oni se totiž o ty druhé – tedy Valoni o Vlámy a naopak – příliš nezajímají.

Letošní jaro je v Belgii velmi teplé a suché. Už jednou zdolávali hasiči velký lesní požár na náhorní plošině Haute Fagnes ve Valonsku. Teď hořelo 500 hektarů vřesovišť a lesa v provincii Limburg ve Vlámsku. Noviny psané v nizozemštině vyšly s fotkami spálenišť a plačících lidí na titulních stranách. Frankofonní noviny měly kdesi uprostřed vydání malou noticku. Jako by u sousedů vůbec nehořelo.

Další rána Belgii zasáhla v pondělí. Na Giro d’Italia zahynul belgický cyklista Wouter Weyland – rodák z vlámského Gentu. Samozřejmě, že se smutná zpráva dostala na čelní místo zpráv televizí – ovšem těch vlámských. Jedničkou pro frankofonní televize bylo rozhodnutí soudu povolit podmínečné propuštění exmanželky a spolupachatelky sériového vraha děvčátek a mladých dívek Marca Dutrouxe. Pravda, také zpráva, ze které běhá mráz po zádech. V této dvojkolejnosti zpravodajských priorit ještě obě jazykové a národnostní entity Belgie pár dnů pokračovaly.

Chápu, že pro každého čtenáře nebo diváka je přitažlivé to, co se nějak dotklo místa, kde je doma. Ale pro Vlámy i Valony by měla být domovem celá Belgie a ne jen oblast ohraničená administrativní hranicí, za kterou se už mluví jiným jazykem.

Belgii chybí to, co byla u nás federální televize nebo rozhlasová stanice Československo. Tato zahleděnost do sebe a ignorování jinak mluvícího souseda pak vytváří i tak absurdní situace, jako když jsem v zimě poslouchal frankofonní veřejnoprávní rozhlas a dozvěděl se z něj, že na valonských silnicích je náledí a nevyjely autobusy obsluhující frankofonní část území.

Že by se mrazy zastavily těsně pod Bruselem a ve Vlámsku byla obleva? Ne, příroda byla spravedlivá a vlámské silnice na tom byly stejně. Jen šlo o další projev toho, že obyvatele jedné části belgického dvojdomku sousedovy trable prostě nezajímají.

autor: pan
Spustit audio