Adrenalinový skok snů vymysleli Poláci

Všichni už asi někdy viděli nebo slyšeli o bungee jumpingu – skoku na gumě. Málokdo však tuší, že v Polsku vznikl před lety zcela unikátní skok na laně, který je dokonce chráněný patentem. Vyzkoušet si ho můžete v adrenalinovém centru ve Varšavě. Místo samotné už je ojedinělé. Dvě velké betonové věže totiž byly kdysi skladem cementu. Dnes po nich lezou horolezci.

Pár výskoků, protažení a krátký sprint. Na lezení pod velkou stěnou se zrovna připravuje devítiletá slečna. „Lucinka je dnes poprvé na lezecké stěně. Už to zkoušela na stromech, ale dnes to bude premiéra s lanem,“ říká mi její strýc.

„Toto je výjimečná lezecká stěna, protože většina umělých stěn ve Varšavě je uvnitř nějaké haly nebo tělocvičny. Tato nejlépe imituje skutečnou skálu,“ pochvaluje si horolezec. „Dá se tady lézt jak vně, tak i uvnitř věží. A letos tady byl dokonce umělý ledopád, kdy stěnu polévali vodou,“ doplňuje jeho přítelkyně.

S lezeckým instruktorem Maczkem stoupáme do útrob cementového sila. Do dvou betonových věží. „Máme největší lezeckou stěnu ve městě, proto k nám jezdí spousta lidí. Bohužel kolem Varšavy je samá rovina a žádné skály, tak nám nic jiného nezbývá,“ zoufá si Maczek.

Lucinka je dnes poprvé na lezecké stěně

„Sila, ve kterých se nacházíme, kdysi sloužila jako sklad cementu. V každé věži mohlo být až sedm set tun materiálu. Nám se líbila a město nám je pronajalo,“ říká mi spolumajitel sportovního centra Lukasz Bieleň. „Naši hlavní nabídkou jsou adrenalinové skoky – kyvadlo a takzvaný dream jump z výšky 25 metrů,“ popisuje instruktor.

<p><iframe width="610" height="377" src="https://www.youtube.com/embed/zjVL7yK56Vg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

„Tato disciplína je alternativou všech možných skoků. Její předností je nejdelší pocit volného pádu. Toho, co je na skákání na lanech nejlepší,“ chválí svůj nápad Lukasz. „Jde o nejdelší volný pád na světě. Je rozhodně lepší než populární bungee jumping. Můžeme klientovi slíbit, že 75 procent jeho skoku z věže bude volný pád. Teprve poté ho zbrzdí lana,“ garantuje lezec.

Stoupáme na vrchol betonových věží. Na místo, odkud si můžou skočit lidé, kterým chybí adrenalin. „Tady máme kyvadlo. Připneme se, zavěsíme pod lano a můžeme letět. Jedná se spíše o takové zhoupnutí s krátkým volným pádem,“ vysvětluje mi instruktor, jak vypadá příprava před skokem, který je polským patentem.

Adrenalinový areál Dvě věže se specializuje na polský vynález – skok zvaný dream jump

„Tuto zábavu jsme vymysleli před třinácti lety. Nejdříve bavila jen nás, pár kamarádů, ale pak jsme zjistili, že ji můžeme nabídnout i ostatním,“ pokračuje. „Nechceme lidi vystrašit, ale ukázat jim, že v Polsku bylo možné vymyslet skok, který je jak technicky, tak pocitově mnohem lepší než známý bungee jumping,“ dodává na závěr spolumajitel adrenalinového centra.


Zvětšit mapu: sila, ze kterých skáčou klienti adrenalinového centra, Varšava

autor: pev
Spustit audio