Z Kaddáfího pevnosti je hromada trosek

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí trávil poslední chvíle u moci ve svém komplexu Báb al-Azízia v Tripolisu. Zásahy NATO a útok povstalců tuto pevnost značně poznamenaly – z hlavních budov jsou trosky nebo hromady sutin.

Vjíždíme do komplexu Báb al-Azízia, který ještě nedávno obýval bývalý libyjský diktátor Muammar Kaddáfí. Odtud vydával své rozkazy. Rozlehlý areál je obehnaný zdmi s mnoha střílnami, je to vlastně velká vojenská pevnost.

Troskami se prochází jen několik zvědavců, jinak je celý areál opuštěný. Nese stopy velkých bojů – budovy z kvalitního betonu dostaly mnoho zásahů raketami Severoatlantické aliance, které je totálně zničily.

V ruinách se ještě válejí zbytky dokumentace – papíry, jakési archivní materiály, ale také matrace, oblečení a další osobní věci ochránců komplexu nebo dokonce samotného plukovníka Kaddáfího.

Oslovuji dva muže, kteří se procházejí mezi troskami a cosi hledají. Na zemi našli šanony se zápisy, ve kterých si teď se zvědavostí čtou. Je mezi nimi třeba korespondence se Saddámem Husajnem. Možná by některé z těchto dokumentů mohly osvětlit konec epochy Muammara Kaddáfího.

V troskách se válejí dokumenty z Kaddáfího archivu

V areálu jsou zaparkována nákladní auta, na nichž jsou vztyčeny obrovské světlomety, které ozařovaly celé prostranství před hlavní budovou komplexu Báb al-Azízia. Mají vlastní agregáty, což svědčí o tom, že Severoatlantická aliance opravdu vyřadila z provozu veškeré energetické zdroje.

Přesouváme se do odpočinkové části areálu s palmami a různými pódii. Tu a tam ještě stojí jakési vojenské systémy a před námi se vynořuje pověstný stan Muammara Kaddáfího, kde ještě nedávno přijímal státní návštěvy.

Vstupujeme na místo, které asi bývalo rajskou zahradou. Svědčí o tom zbytky stromů a vzácných keřů, které obklopovaly Kaddáfího rezidenci. Podle nápisů vyrytých pod okny domu libyjského diktátora a jeho rodiny soudím, že se sem dostali i Libyjci žijící až dosud v exilu. Německý nápis na zdi hlásá, že Libyjci v Německu jsou také revolucionáři.

Lidé si postupně rozebírají kousky Kaddáfího sídla, nejspíš jako suvenýry. Jeden z nich si pravděpodobně chce odnést dokonce celé zárubně. Jsou z kvalitního dřeva, jen se k nim dostat! Libyjci odmontovávají i ventilaci a klimatizaci.

Bude se jim hodit, však si ji také zaplatili. Z celého komplexu Báb al-Azízia se stává velký hobbymarket. Každý si tu najde, co potřebuje, a vezme si to s sebou domů. Stačí kleště, páčidla a kladivo.

Co nezničily rakety NATO, odnesou si obyvatelé Tripolisu do svých domovů. Jako suvenýr nebo jako stavební materiál

Přecházíme ze soukromých prostor, které obývala Kaddáfího rodina, do míst, kde diktátor pracoval. Před hlavní úřadovnou je velká tribuna, na níž se objevil ještě před měsícem. Kancelář zasáhly rakety s obrovskou silou – rozdrtily beton, zůstaly z něj jen armatury, které teď trčí ven. Ze stropu visí různé kabely.

Dostáváme se i do místnosti, kde Kaddáfí spal. Ložnici vévodí obrovská, zjevně velmi pohodlná postel vybavená různou elektronikou. Po obou stranách jsou knoflíky a spínače.

Pelest tvoří stříšku s osvětlením. Je na ní umístěna nepříliš podařená velkoplošná fotografie zachycující západ slunce nad libyjským mořem. Je stará, vybledlá a poměrně kýčovitá. Ostatně Kaddáfí, jak je známo, měl poměrně zvláštní vkus, takže se není čemu divit.

Na druhé straně domu je ložnice Kaddáfího manželky Safíi. Je velice podobná, jen trochu menší. Také grandiózní postel s ozvučením, různými tlačítky a hejblátky vypadá úplně stejně. I Kaddáfího manželka měla v záhlaví postele fotografii libyjského moře v době přílivu.

Prohlížíme si i diktátorovu koupelnu s hydromasážní vanou, sprchovým koutem a několika umyvadly, která si už ovšem lidé odnesli. Nijak zvlášť moderní ovšem koupelna není. Je patrné, že celý komplex byl postaven ve stejné době. Některé použité materiály jsou velice levné. Nábytek je sice z masivu, ale také není nijak zvlášť kvalitní.

Kdysi luxusní postel patřila samotnému Muammaru Kaddáfímu

Co bylo v ostatních místnostech, se dnes už nedá přesně určit. Pravděpodobně tu byla ochranka, Kaddáfího poradci a pokoje pro plukovníkovy syny. Teď tu však už není nikdo, kdo by se v budově vyznal. Všichni Kaddáfího lidé jsou pryč.

Objevujeme i otvor v zemi, pravděpodobně jeden ze vstupů do podzemního labyrintu, kterým libyjský diktátor uprchl. Tam už se však na prohlídku neodvažujeme.


Zvětšit mapu: Báb al-Azízia v Tripolisu, Libye

autor: mdo
Spustit audio