Pavel Polák: Nejlepší místo pro ženy

Pokud byste se měli znovu narodit jako žena a měli možnost vybrat si kde, zvolte Island. Je to podle několika nezávislých zdrojů naprosto nejlepší místo pro ženy. Přesto je co zlepšovat.

Otevřel jsem si americký časopis Newsweek a hned jsem si všiml titulku Nejlepší místa na světě, kde být ženou. Ze 165 zemí byl na prvním místě Island. Skóroval ve všech kategoriích – přístup ke vzdělání a zdravotní péči, účast v politice a byznysu.

„To neznamená, že není co zlepšovat,“ vysvětlila mi Silja Bára Ómarsdóttirová, politoložka na univerzitě v Reykjavíku a také feministka a bojovnice za ženská práva. Ve své kanceláři rozklikává na monitoru zprávu Světového ekonomického fóra, kde na prvním místě v podobném průzkumu byl na prvním místě opět Island.

Silja Ómarsdóttirová nezpochybňuje, že podmínky pro ženy jsou na Islandu dobré. Pokud by si měla vybrat mezi Afghánistánem, který v hodnocení dopadl nejhůře, a Islandem, určitě by si vybrala Island. To jí však nebrání kritizovat islandské poměry. Silja Ómarsdóttirová není militantní feministka, drží se čísel a zkušeností. A na základě toho říká, že je třeba zlepšování.

Island zbankrotoval před třemi lety. Ze dne na den zkrachovaly tři největší islandské banky. Stručné vysvětlení zní takto, že bankéři a manažeři hodně riskovali a to se jim nevyplatilo. Islanďané proto přišli o úspory, jejich hypotéky se zdvojnásobily, v některých případech i zmnohonásobily.

Povšimněte si, že mluvím o bankéřích a manažerech, nikoli o bankéřkách a manažerkách. Ve finančních institucích, které přivedly Island k bankrotu, seděli na rozhodujících postech muži, a to zpravidla mladí, okolo třiceti čtyřiceti let.

To je věk, podotýká Silja Bára Ómarsdóttirová, kdy mají muži větší sklon riskovat nebo kdy o rizicích příliš nepřemýšlejí. Což je v podstatě to samé, jenom řečeno jinými slovy. Island je tedy podle mnoha studií nejlepším místem pro ženy. Pravda, zbankrotovaným. Zkrátka a dobře – stále je co zlepšovat.

autor: Pavel Polák
Spustit audio