Tajemství lucemburského vína? Řeka a místní vinaři

Na velikosti nezáleží. I tak malý stát, jako je Lucemburské velkovévodství, se může ve světě blýsknout lahodným bílým vínem. Do prodejen velkých obchodních řetězců se ho mnoho nedostane, jeho výrobci jsou totiž většinou malé, často rodinné podniky, které se starají jen o několik hektarů vinic.

Ve sklepě jednoho z lucemburských vinařů v městečku Remich se právě lisuje mošt z pozdního sběru. Všechna šťáva už je v tancích, kde začíná fermentovat. Z baculatých hroznů se stává zelenohnědá hmota, na které se teď pasou houfy berušek.

Jako poslední jdou do lisů hrozny Ryzlinku a Elblingu, tedy staré odrůdy, která se pěstuje hlavně v údolí řeky Mosely – na německé i lucemburské straně.

„První se sklízí Müller Thurgau, kterému tady říkáme Rivaner. Potom přicházejí na řadu odrůdy Auxerrois, Chardonnay a teprve pak Rulandské šedé a bílé a Tramín. Zdejší klima nám dovoluje, abychom poslední hrozby sbírali až úplně na konci října,“ přibližuje Laurent Kox.

Pěstování vína má u Mosely dlouhou tradici

Spolu s manželkou Ritou hospodaří na 10 hektarech vinic. Jsou třetí generací, která se v Remichi na stráních nad Moselou o révu stará. Jsou však prvními, kteří začali víno plnit do lahví se žlutou etiketou a se zlatými písmeny a dodávat na trh.

Koxovo vinařství pořádá podobně jako jiné vinné sklepy ochutnávky vín. O to, aby bylo k vínu co zakousnout, se stará paní Rita

„Můj otec i dědeček pěstovali vinnou révu, ale hrozny prodávali. Až my jsme se rozhodli začít s výrobou vína. Naším cílem je dělat dobré bílé víno, ale začínáme se specializovat i na šumivé. To tvoří asi třetinu naší produkce. Děláme tedy lucemburské víno šampaňskou metodou,“ vysvětluje vinař.

Sklep pana Laurenta dodá hlavně na místní lucemburský trh přibližně 100 tisíc litrů vína ročně. Víc než polovinu lahví odebírají malí obchodníci. 20 procent produkce jde přímo do restaurací. Jen desetinu koupí velké obchodní řetězce a to, co zbude, jde na export hlavně do Německa.

Za každým vínem stojí osobnost jeho výrobce

Podle pana Laurenta si lucemburské víno našlo mezeru na trhu: „Lidé pijí méně vína, ale hledají vyšší kvalitu. Je tedy třeba nabídnout něco, co je stále poměrně levné a dobré. Trochu vyšší cena, než jakou mají produkty z velkých vinic v Německu nebo ve Francii, kompenzuje menší množství, které se prodává. Podnikání se tak ještě vyplácí.“

Dnes už se víno neskladuje v sudech, ale v oceli

Na zvláštních vlastnostech lucemburského moselského vína má podle Andyho Kiliana z Asociace malých vinařů Vins et Cremantes podíl mikroklima, které vytváří řeka Mosela. V údolí je totiž vždy přibližně o dva stupně tepleji než v okolí. Vinné keře tak jsou chráněny před mrazy.

I půda bohatá na minerály a místy i dost kamenitá spoluvytváří zvláštní podmínky pro zdejší víno. Hlavní je však péče, kterou hroznům místní farmáři věnují. Proto by se lucemburské moselské mělo ochutnávat hlavně tam, kde vzniklo.

„Za každým vínem se skrývá osobnost vinaře, proto bych řekl: Přijeďte sem, užijte si zdejší pohostinnost a vychutnejte víno tady,“ vyzývá Andy Kilian.

Víno jako rodinné stříbro

Ve sklepě pana Laurenta se už vinný mošt mění ve víno. Za vinaře teď pracují kvasinky. Pak přichází čas ochutnávání.

Vinice nad Moselou

Lucemburský vinař nemá těžké rozhodování, jaké víno prodat a jaké si nechat v domácím sklepě. „Není zvykem si nechávat to nejlepší pro sebe. Naše víno je nejlepší, když je dva až pět let staré. Když si ho někdo nechá ve sklepě 10 nebo 15 let, tak stejně lepší nebude,“ říká Laurent Kox, který svůj život upsal vinicím nad Moselou.

Usedlost, ve které hospodařil už jeho dědeček, možná i s vinařstvím převezme některý z jeho tří potomků. Děti se zatím nerozhodly, jestli budou pokračovat v díle svého otce. Jasno však mají v jednom. „Vinařství je naším rodinným stříbrem, které by byla škoda prodat,“ uzavírá lucemburský vinař.

Moselské víno, to je pojem, který znali už naši rodiče. Alespoň to v rozhovoru s Vladimírem Krocem říká viceprezident Asociace someliérů České republiky Ivo Dvořák. „Známější než lucemburská jsou však vína německá,“ upozorňuje. V rozhovoru odpověděl například i na to, na čem všem při degustaci vína záleží.


Zvětšit mapu: na březích Mosely se pěstuje především bílé víno

autor: pan
Spustit audio