Cedar Rapids v Iowě má oživit česká kultura

Jak oživit ospalou městskou čtvrť, kam se nikdo nehrne? V Cedar Rapids v americké Iowě chtějí využít český odkaz ve čtvrti, která utrpěla při záplavách před třemi lety a na čas se z ní vytratil život.

I v Americe najdete českou vesnici. Není to vesnice, na jaké jsme zvyklí u nás. Je to vlastně jedna ulice a přilehlé domy ve 130tisícovém Cedar Rapids v Iowě.

K návštěvě lákají vývěsní štíty s nápisy jako Děda a Babi, Antiques and Collectibles, Sykora Bakery nebo Babi Buresh Center. Podobně jako jsou smíšené tyhle nápisy, tak trochu smíšené je i zboží nebo služby, které nabízejí. Ne vždycky jde o autenticky české hodnotné produkty. Ale po generace sem na ně lákali obchodníci a podnikatelé zákazníky a prosperovali.

Před třemi lety celou tuhle část města zatopila rozvodněná řeka Cedar. Česká vesnice se z toho dlouho nemohla vzpamatovat. Teď se sem vrací život.

„Je tady mnohem živěji než třeba před rokem,“ pochvalují si Jason a Jimmy, řemeslníci, kteří pro zaměstnavatele opravují jednu z budov. Každou chvíli se prý otevře nový podnik.

Turisty má přilákat muzeum

Nová vlna činorodosti je součástí širšího plánu. Klíčovým bodem je rekonstrukce Českého a slovenského národního muzea, které tady před 15 lety slavnostně otevřeli prezidenti Clinton, Havel a Kováč.

Ředitelka Gail Naughtonová provádí po staveništi českého velvyslance Petra Gandaloviče. Přijel se podívat, jak se muzeu daří po stěhování. Ano, celá velká budova se totiž při jedinečné technické operaci přestěhovala dál od řeky na vyvýšené místo, aby na ni už nedosáhla velká voda jako v roce 2008.

„Muzeum bude mít 2,5× rozlehlejší prostory a vlastní podzemní parkoviště,“ pyšní se ředitelka Naughtonová. O tom, že přiláká návštěvníky, vůbec nepochybuje.

Velvyslanec Gandalovič je trochu opatrnější: „Otázka zní, zda lidé do malého města uprostřed Středozápadu přijedou, aby muzeum navštívili.“

Je vidět snaha, soudí Gandalovič

Česká ulice ani expozice muzea by asi nenadchly kulturního fajnšmekra. Jak jsem naznačil, český prvek je tu hodně naředěný a poznamenaný americkou realitou. Knedlo vepřo zelo a plzeň ve zdejších restauracích mají k českým originálům hodně daleko.

Velvyslance Petra Gandaloviče to vůbec nepohoršuje: „Není důležité, aby to přesně odpovídalo. Jde tu o dobrou vůli a dobrou náladu. Naději to má, budeme dělat vše pro to, aby se vše podařilo.“

Konečné a rozhodující slovo budou mít samozřejmě nakonec podnikatelé a jejich zákazníci. Když tady bude rušno a obchody pokvetou, bude rozkvétat i Česká ulice.

Al Zendrich v ní má dvě restaurace. „Turisté se vrací pomalu, ale jistě. Nebývá tady sice žádný nával, ale až příští rok otevře zrekonstruované muzeum, bude tady určitě zase pěkně živo,“ předvídá se zasněným pohledem kamsi daleko za mě podnikatel z české vesnice v Iowě.

Pro muzeum v americkém Cedar Rapids pracuje i Skotka Rosie Johnstonová. Z jakého důvodu se vlastně rozhodla věnovat české kultuře a češtině? Také na to se jí zeptal Vladimír Kroc.


Zvětšit mapu: České a slovenské národní muzeum v Cedar Rapids

autor: vpo
Spustit audio