V Peru mají betlémy, v Česku kapra a v Německu párky

Víte, co nesmí chybět o Vánocích v žádné peruánské rodině? Co naopak nechybí na vánoční tabuli u lužických Srbů? A který český zvyk může leckterého cizince překvapit?

Hudba je dnes pro Yuriho největším poutem s domovem. Před více než 20 lety se z rodné Limy vydal na studia do Prahy. Tam se seznámil s manželkou Jankou, Lužickou Srbkou, a po studiích se za ní odstěhoval do německého Budyšína. Dnes tak má co srovnávat.

„O Vánocích doma posloucháme Jakuba Jana Rybu,“ přibližuje Yuri, jak vypadají multikulturní Vánoce v Budyšíně. Kromě Rybovy mše nechybí ani latinskoamerické vánoční písně.

„Na štědrovečerní večeři u nás nechybí bramborový salát,“ pokračuje Yuri. „U tchyně si připravujeme párky, které k vánočnímu jídelníčku patří.“

Vánoční zvyky v Evropě a Jižní Americe se navzájem liší

Dnes vzpomíná, že poprvé, když slavil Vánoce v Česku, byl překvapen tím, jak brzy se večeří. „Byl jsem šokován tím, že se celý den před večeří musím postit, takový zvyk se v Peru nedodržuje,“ upozorňuje, že vánoční zvyky v Evropě a v Jižní Americe se navzájem liší.

Budyšín je krásně vánočně vyzdobený. Pamatuji si, že jsem při jedné návštěvě Peru viděla vánočně nazdobené vázy plné papírových ozdob. Jak je to vlastně se stromečkem v Peru a u Lužických Srbů?

„Vánoční stromek k lužickosrbským Vánocům rozhodně patří. V Peru je důležitý spíš betlém. Dokonce i naše rodina, která je ateistická, ho vždy měla,“ vzpomíná Yuri. „Ježíška jsme však neměli. Vánoční stromky nemíváme pravé. Oblíbené jsou umělohmotné stromky z Číny,“ usmívá se.

Nejlepší vánoční zvyk? Kapr

Za sebou už Yuri má peruánské, české, lužickosrbské i německé Vánoce. Rozhodně si tak může dovolit srovnávat. A který zvyk podle něj z tohoto srovnání vychází nejlépe? „Kapr,“ neváhá s odpovědí. „Vzpomínám si, jaké jsem s ním vždy měl potíže. Chutnal mi, ale musel jsem si dávat pozor na kosti.“

V této souvislosti si vybavuje i jednu ze svých oblíbených vánočních historek. „Byl jsem tehdy pozván na štědrovečerní hostinu do jedné české rodiny. Jelikož jsem celý den nemohl jíst, byl jsem tak vyhladovělý a hltal jsem tak rychle, že se mi jedna z kaprových kostí vzpříčila v krku,“ vybavuje si se smíchem.


Zvětšit mapu: německý Budyšín je o Vánocích vždy svátečně vyzdoben

autor: kls
Spustit audio