Ájurvéda prý přináší zdraví a krásu. Skutečnost, nebo šarlatánství?

K narozeninám i do nového roku si vždy přejeme hodně zdraví. Často jde ale jen o formální přání. To pro ájurvédu, prastarou medicínu těla a mysli, je zdraví skutečně tou největší hodnotou….

Očistu ducha i těla, přesně to nabízí ájurvéda, prastará medicína původem z Indie, která se rychle rozšířila i na blízkou Srí Lanku. Populární je ale i dnes, zejména v Evropě roste poptávka po přírodních produktech i kosmetice. A hlavně ženy si je nemohou vynachválit. A jak to vypadá na Srí Lance, kde se ájurvédě daří?

Na Západě kupujeme léky, na Srí Lance jedí bylinky

U vchodu do zahrady plné zázračných rostlin mě vítá příjemná hudba i sám otec ájurvédy, bůh Dhanvantari. Že jsou zdejší rostliny zázračné, tvrdí místní personál, který se objevuje okamžitě poté, co vstoupím dovnitř. Průvodce a expert v jedné osobě, dále doktor a nakonec přicupitá i masérka.

A hned se mne ptají, jak se jmenuju a že Robertů je prý na Srí Lance spousta. Což bych se tedy divil, ale samozřejmě chápu, že i návštěva rajské zahrady je byznys a já jakožto turista jsem pro ně důležitým zdrojem peněz.

Když na otázku, kde pracuji, odpovím, že jsem reportér, novinář, a přiznám i svůj věk, chytnou mne za ruku a vedou k asi metr vysoké tmavě zelené rostlině.

Očistu ducha i těla, přesně to nabízí ájurvéda, prastará medicína původem z Indie, která se rychle rozšířila i na blízkou Srí Lanku

„Teď jste přišel na velmi důležité místo. Tohle je totiž green chiretta. Víte, když u vás na Západě někoho začne bolet hlava, má migrénu nebo je nachlazený, jde do lékárny a koupí si panadol, aspirin apod. Všechny ale mohou mít i vedlejší účinky. Přitom stačí sníst pouhé tři listy této byliny a je po bolesti!“ přesvědčuje mne můj průvodce, zatímco mi do ruky podává list právenky latnaté, jak se green chiretta česky nazývá.

Je ale hrozně hořký. Holt co je zdravé, nemusí být dobré. „Jde o nejvíc hořkou medicínu na světě. Proto z extraktů rostliny děláme masti či oleje a těmi pak potíráme bolestivá místa,“ vysvětluje.

Na své si tu přijdou i ženské turistky

A kráčí dál, od jedné léčivé rostliny ke druhé. „Tady je pepř a jeho listy se používají k výrobě oleje na léčbu křečových žil. No a určitě znáte i tohle, to je santalové dřevo. To má zase uklidňující a posilující účinek na nervový systém a zároveň omezuje neustálou potřebu přemýšlet,“ ukazuje a vypočítává další a další pozitiva.

V téhle srílanské obdobě Krakonošovy zahrádky si prý na své přijdou i ženy. A nejen kvůli santalovému dřevu, které pomáhá také zkrášlovat pleť.

Čtěte také

„Tohle je stoprocentně přírodní produkt ze šafránu, jojoby a česneku, který je vůbec nejlepším depilátorem. Mast z těchto ingrediencí naneseme na jakoukoli část těla, na nohy, na ruce, do podpaždí atd. Stačí šestkrát vždy ob týden a na daném místě vám příštích deset až dvanáct let nic nevyroste,“ říká a hned se mi to snaží dokázat, konkrétně na mém lýtku.

No, musím přiznat, že když mi mast po deseti minutách setře, objeví se skutečně jen holá kůže. Není divu, že zájem zejména turistek je obrovský a převyšuje nabídku, bez ohledu na cenu.

Stoupenci ájurvédy tvrdí, že dokáže člověka nabít novou životní energií, odpůrci o ní mluví jako o šarlatánství. Občasná očista těla i duše ale nikomu neublíží. Spíše naopak.

Očistu ducha i těla, přesně to nabízí ájurvéda, prastará medicína původem z Indie, která se rychle rozšířila i na blízkou Srí Lanku
autor: mir
Spustit audio