Američané přicházejí na chuť cyklistice

Těžko se tomu věří – aspoň ve státě, kde vždy vládly silnicím koráby na čtyřech kolech – ale cyklistika přestává být ve Spojených státech amerických popelkou. A nejde jen o to, že Lance Armstrong vyhrál mnohokrát Tour de France. Počet Američanů, kteří jezdí na kole každý den do práce, vzrostl za poslední léta skoro o polovinu. A je to znát i v hlavním městě Washingtonu.

Rackové křičí jak někde na mořském pobřeží. Vyrazil jsem totiž na kole jen několik kilometrů z centra Washingtonu a jsem na břehu Potomacu v Alexandrii na virginské straně. Právě tudy se vine jedna z velmi oblíbených cyklistických stezek. Vede nějakých 20 kilometrů na Mount Vernon, sídlo prvního amerického prezidenta George Washingtona.

Je na ní i ve všední den odpoledne docela rušný provoz a někteří z cyklistů se rádi pustí do řeči. Třeba Kevina Hymela přiměla přesedlat z auta na kolo především snaha udržovat se fit, ale také hledání ekonomicky rozumnějšího způsobu dopravy nebo ohled k životnímu prostředí.

Středozápad nebo jihozápad Spojených států jsou pro cyklisty tvrdým oříškem

A takových lidí je v americké metropoli pořád víc, říká mi o něco později Andy Clarke, prezident Ligy amerických cyklistů. „Washington patří v počtu k cyklistů k těm nejprogresivnějším americkým městům. V posledních asi 5 letech jich na ulicích viditelně přibylo. Zlepšila se infrastruktura, byl zaveden program půjčoven a navíc jsou tady v okolí opravdu krásné cyklistické stezky. Hlavně teď na jaře je to znát,“ myslí si Andy.

„Vidím to každý den ráno, když jedu do města na kole ze sousední Virgínie. Pořád víc lidí si užívá radosti jízdy na kole,“ dodává. Jde přitom o trend, který se týká celé země. „Přizpůsobuje se mu pořád víc měst – upravují infrastrukturu, zavádějí půjčovny kol zaměstnávají koordinátora pro cyklistiku. Podnikají prostě základní kroky, aby byla prostředí přátelská vůči cyklistům,“ vysvětluje Andy.

Od roku 2000 se počet lidí dojíždějících do práce na kole zvýšil ve Spojených státech o 44 procent. Americká města, která se snažila o propagaci cyklistiky nejvíc, zaznamenala nárůst cyklistů až o více než 70 procent. Nepředstavujte si však, že by to Americe v dohledné době vypadalo jako v Holandsku nebo Dánsku, varuje Andy.

Rozdíly v klimatu a nekonečné vzdálenosti jsou překážkami, s nimiž musí cyklista v americkém vnitrozemí počítat

„Spojené státy jsou teprve na začátku masového rozvoje cyklistiky. Řekl bych, že jsme na tom podobně jako v Evropě Španělsko, Portugalsko, Itálie nebo Řecko. Tam se také s výjimkou několika měst na kole moc nejezdí. Určitě jsme ještě hodně daleko za Holanďany, Němci, Dány nebo Švýcary,“ přiznává prezident Ligy amerických cyklistů s tím, že brzy by mohli Američané srovnat krok alespoň s Velkou Británií.

Americká federální vláda od roku 2008 víc než zdvojnásobila objem peněz věnovaných na cyklistické a turistické projekty. A co je asi ještě důležitější, podobně začínají na cyklisty pamatovat také úřady jednotlivých států a měst. Nejen v ulicích americké metropole a jejím okolí to začíná být znát.

Do studia Zápisníku zahraničních zpravodajů zavítal bývalý zpravodaj Českého rozhlasu ve Washingtonu a zároveň nadšený cyklista Alexandr Pícha, aby se s posluchači podělil o své zkušenosti s ochotou Američanů vyměnit čtyři kola za dvě. „Na východním pobřeží, kde leží třeba Washington a New York, to už začíná být podobné Evropě, ale středozápad nebo jihozápad USA jsou oblasti samy pro sebe. Proti cyklistice tam mluví nejen velké vzdálenosti, ale také tradiční vztah lidí k autům,“ říká. Které oblasti by doporučil případným zájemcům o cykloturistiku ve Spojených státech a jaká úskalí musel on sám na svých cestách překonat, přiblížil v rozhovoru, jehož záznam si můžete poslechnout.

Když začal Alexandr Pícha objevovat Ameriku na kole, dívali se na něj mnohde s podivením
<p><iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?hl=cs&amp;q=alexandria,+va&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Alexandria,+Virginie,+Spojen%C3%A9+st%C3%A1ty+americk%C3%A9&amp;gl=cz&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=39.042653,-76.91803&amp;spn=0.746621,1.675415&amp;z=9&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?hl=cs&amp;q=alexandria,+va&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Alexandria,+Virginie,+Spojen%C3%A9+st%C3%A1ty+americk%C3%A9&amp;gl=cz&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=39.042653,-76.91803&amp;spn=0.746621,1.675415&amp;z=9&amp;iwloc=A&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Alexandria, Virginie, USA</a></small></p>
autor: vpo
Spustit audio