Arak vypadá jako mléko a chutná jako hašlerky. Ale pozor na zbytkový metanol, pijte raději domácí, radí libanonský palič

Arak znají luštitelé křížovek jako alkoholický nápoj z rýže. Utvrzují je v tom i speciální křížovkářské slovníky. Na Blízkém východě by ale proti této definici rozhodně protestovali. Tamní arak totiž nemá s rýží nic společného, vyrábí se totiž z vinných hroznů. Pro jeho sílu se mu říká lví mléko a v Libanonu, Sýrii nebo v Jordánsku se bez téhle pálenky pořádná hostina neobejde.

Elias otevírá sklep pod svým domem a z ostrého libanonského sluníčka se noříme do přítmí jeho schovaného království. Má tady několik tanků s vínem různých odrůd a v místnosti vedle už vidím destilační kolonu.

Elias se v posledních pár letech všechno naučil sám postupným experimentováním. Na jeho zdraví to evidentně nezanechalo žádné stopy, a tak mi teď živě vysvětluje celý proces pálení araku.

Základem jsou vinné hrozny, které pěstuje na velikém pozemku přímo před svým domem. „Víno pěstuju v bio kvalitě, neošetřuju ho žádnými chemikáliemi, nesířím ho, takže hrozny mají úplně jinou chuť než víno na trhu,“ zdůrazňuje.

Právě okolní oblast údolí Biká je hlavním vinařským regionem v Libanonu a sídlí tu řada známých vinařství.

Domácí je nejlepší

Elias mi vysvětluje, že dobrý arak se destiluje natřikrát, aby byl úplně čistý a nezůstaly v něm zbytky metanolu. Lahvím z obchodu nedůvěřuje, proto si ho raději pálí sám.

„Když někdo neumí dělat arak, tak tě po něm bolí hlava, protože ho důsledně nezbavil metanolu. Dělá to spousta výrobců, nepoužívají teploměry,“ vysvětluje a dodává, že je to i nebezpečné.

Kolonu tvořenou měděnými destilačními nádobami si Elias postavil sám. Pro destilaci zatápí výhradně dřevem ze suchých stromů. „Destilát nechám v sudu odpočinout a pak udělám druhou destilaci, aby se pročistil. Až při třetí destilaci přidám anýz,“ popisuje osvědčený postup a v ruce mi ukazuje hrst sušených anýzových semínek.

Při destilaci se z nich uvolňuje olej a právě ten může za typicky bílou barvu araku. Původně čirý destilát totiž po smíchání s vodou zbělá a na povrchu se objeví anýzový olej. Hotový nápoj má po něm silně hašlerkovou chuť.

Protřepat, zamíchat

Když Eliasovi říkám, že se u nás pije pálenka neředěná, oklepe se. Libanonský arak vzniká smícháním jednoho dílu padesátiprocentní pálenky se třemi díly vody. Teprve pak se ze džbánku rozlévá do skleniček s ledem.

Arak smíchaný s vodou ve skleněném džbánku, skleničky s ledem, to všechno na stole plném mističek různého mezze, tedy malých rozmanitých pokrmů. A u toho sedí na terase pod vinnou révou celá velká rodina. Přesně tak vypadá nedělní libanonská idylka v údolí Biká.

autor: mac
Spustit audio